Microsoft is geen onbekende als het gaat om toebehoren voor de PC, ook niet als het om speciale gameaccessoires gaat. Lang geleden hadden ze een oerdegelijke serie joysticks onder de naam Sidewinder, maar naarmate de joystick minder populair werd, nam de winst op de productenreeks zodanig af dat ze hem besloten stop te zetten. Enkele jaren geleden bliezen zede naam echter nieuw leven in door hem te gebruiken voor een speciale gamingmuis met bijbehorend toetsenbord. Sindsdien zijn ze hun producten blijven verbeteren, waar uiteindelijk het Sidewinder X6 toetsenbord uit voortgekomen is. Hoewel Microsoft eerder dit jaar een nieuwe versie van dit toetsenbord uitgebracht heeft, de X4, blijft de X6 het meest complete gamingtoetsenbord uit de stal van Microsoft.

Plat

Op het eerste gezicht vallen er al meteen een aantal dingen op aan de X6. Zo is hij behoorlijk plat, wat er in combinatie met de geïntegreerde polssteun voor zorgt dat je bloedsomloop optimaal is. Hierdoor krijg je ook bij langdurig gebruik geen last van stijfheid of kramp. Kijk je vervolgens naar de lay-out van de toetsen dan zie dat er aan de linkerkant onder de escape-toets een serie genummerde knoppen zit. Dit zijn zes programmeerbare toetsen die tot twaalf verschillende toewijzingen kunnen krijgen dankzij een schakelaar daaronder in de polssteun. Combineer je dit met de programmeerbare toetsen op het numpad, dan heb je in totaal dertig toetsen die dankzij een speciale knop aan de bovenzijde tot negentig verschillende toewijzingen kunnen vasthouden. Kortom, meer dan genoeg mogelijkheden om hem optimaal in te stellen voor welke game dan ook.

Het instellen van de verschillende toetsen kun je via de bijgeleverde software van tevoren doen, maar op het toetsenbord zelf zit ook een knop om direct macro’s(toetsencombinaties) op te nemen tijdens het gamen. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je met jezelf in de knoop raakt doordat het numpad rechts zit. Dankzij een handig systeem met magnetische vergrendeling kun je het numpad zowel links als rechts vastklikken aan het toetsenbord. Naast de programmeerbare toetsen beschikt de X6 ook over standaard mediaspelerknoppen (afspelen, volgende, vorige), volumeregeling en cruisecontrole. Dit laatste houdt in dat je met één druk op de knop een bepaalde toetsaanslag kunt blijven uitvoeren zonder zelf de knop ingedrukt te houden. Nog een keer op de knop drukken schakelt dit vervolgens uit. Stel dat je bijvoorbeeld een flinke afstand moet overbruggen in een game en je niet voortdurend de w-toets ingedrukt wilt houden, dan kun je dus van cruisecontrole gebruik maken.

Strak

Het toetsenbord oogt vrij strak en wisselt mat plastic met ronde vormen af met glanzend plastic met scherpe hoeken. De rode en roodbruine knopverlichting past mooi bij het zwarte uiterlijk en geeft het verschil weer tussen de normale knoppen (rood) en de programmeerbare knoppen (roodbruin). Rechts van het midden bevindt zich naast een grote draaiknop voor de volumeregeling een even grote draaiknop voor de lichtregeling van de backlight. Op zich heeft het dimmen van het licht niet veel nut, maar overdag kan het prettig zijn om de backlight uit te schakelen omdat het effect dan zo zwak is dat het bijna lijkt alsof er een rode plastic plaat achter je toetsen zit. Persoonlijk zijn we overigens het minst gecharmeerd van de grote draaiknoppen omdat ze overmatig groot zijn in vergelijking met de andere knoppen en toetsen.

Bij normaal gebruik valt op dat de toetsen weliswaar allemaal goed te bereiken zijn, maar dat het onwennig kan zijn om op een zodanig plat toetsenbord te typen. Dit ligt natuurlijk helemaal aan wat je gewend bent en bovendien koop je niet een speciaal toetsenbord voor het gamen als je er voornamelijk mee in Word gaat werken. De response van de toetsen is in ieder geval helemaal in orde, en als het op gamen aankomt dan zijn de basistoetsen gemakkelijk te vinden. Hier zijn echter twee uitzonderingen op. De spatiebalk is dankzij zijn uitzonderlijke lengte namelijk soms iets te gemakkelijk te vinden. Dat houdt in dat je hem  weleens in zult drukken terwijl je eigenlijk de alt-toets in wilde drukken. Meer gewenning is echter nodig voor het vinden van de escape-toets. Omdat deze nu niet boven de accolade-toets zit maar daar net links van, zul je vaker dan je lief is op de F1-toets drukken, met het onbedoeld oproepen van handleidingen tot gevolg. Met name bij het navigeren van menu’s kan dit enige ergernis veroorzaken.

Uitstekend

Alles in acht nemend is de X6 een zeer degelijk toetsenbord voor allround-gaming en multimediagebruik. Ook is het een uitstekend toetsenbord voor spelers van online rollenspellen en strategiespellen. De X6 is stijlvol, van degelijke kwaliteit en biedt gamers meer mogelijkheden om persoonlijke instellingen te gebruiken dan bijna ieder ander toetsenbord. Hij is misschien duurder dan de nieuwere X4, maar gezien wat hij meer te bieden heeft,blijft de X6 (zelfs ondanks een paar onhandige lay-out keuzes) één van de meest complete toetsenborden voor gamers. Hij doet amper tot niet onder voor de producten van Logitech en Razer (die overigens een stuk minder goed is in toetsenborden dan muizen) en laat zien dat Microsoft z’n best doet om een gevestigde naam te worden in deze markt.

Koop dit toetsenbord en nog veel meer hardware via Alternate.