Hardware: Alternate Utopia P020 | Gamer.nl

Hardware: Alternate Utopia P020 | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

De naam Alternate doet ongetwijfeld een paar belletjes rinkelen, al is het maar omdat wij al langere tijd producten uit hun a ortiment bespreken. Deze keer kijken we echter naar wat ze daadwerkelijk zelf in elkaar kunnen zetten, wat natuurlijk wel wat meer voeten in de aarde heeft dan het doorverkopen van andermans spul. Onze eerste indruk is in ieder geval een goede dankzij de Utopia P020. We hebben eigenlijk alleen maar wat op de naam aan te merken. Wat al het andere betreft zijn we meer dan tevreden. Het systeem levert topprestaties voor een zeer schappelijke prijs.

Uiterlijk is niet alles

Voordat we de daadwerkelijke prestaties onder de loep nemen, komt natuurlijk eerst het uiterlijk aan bod. Het is tegenwoordig, met volledige volk tammen die hun kast verbouwen en volhangen met neon, immers niet langer gek om ook rekening te houden met het uiterlijk van je PC. Wat dat betreft speelt de Utopia op zeker. Hij is duidelijk stoerder en stijlvoller dan de gemiddelde bak op een willekeurig kantoor, maar is bescheiden genoeg om in de huiskamer te plaatsen. De kast heeft verdacht veel weg van de Coolermaster Centurion 5, zij het met een paar kleine aanpa ingen. Zo bevinden de voorste USB-poorten, alsook de aan-knop, koptelefoonaansluiting en Firewire-poort zich aan de bovenzijde van de kast in plaats van onderaan de voorkant. Tenzij je deze kast onder een absurd laag tafeltje of bureautje steekt is dit alleen maar prettig, aangezien deze functies veel gebruikt worden en je zo minder vaak hoeft te bukken.

Kijk je naar de achterzijde, dan begin je al te vermoeden dat er wat leuke componenten in de kast zitten. Zo zie je de vele aansluitingsmogelijkheden van de Soundblaster X-Fi kaart, alsook twee DVI-poorten en een HDMI-aansluiting op een enkele videokaart. De Nvidia Geforce GTX 470 neemt dan ook de ruimte in van twee kleinere kaarten en beschikt over een niet mi elijke 1280 MB aan videogeheugen. Zelf hebben we de Utopia eerst met DVI aangesloten op een middelgrote monitor en daarna met HDMI aangesloten op een 40” FullHD TV. In beide gevallen een genot voor het oog, hoewel je met een HD TV wel rekening moet houden met de snelheid van de beeldverversing. Oftewel, een reguliere HD TV die maximaal in 60 Hz weergeeft kan op zich prima beeld leveren, maar het is de absolute ondergrens. Hoe hoger het aantal hertz, hoe minder het beeld lijkt te flikkeren en hoe rustiger dus voor het oog. Mocht je er overigens de ruimte voor weten te vinden, dan zou je een tweede GTX 470 in kunnen bouwen, hij werkt namelijk ook in SLI-opstelling.

Snelle jongen

Wat betreft rekenkracht hoef je niet te denken dat dit systeem binnen een halfjaar alweer flink verouderd zal zijn. Hij beschikt namelijk niet alleen over een zeer krachtige videokaart, maar ook over een van de sterkere Intel i7-proce oren, de i7 870. Deze quad-core proce or heeft per kern een kloksnelheid van 2,93 GHz en een hoge bu nelheid. Daarnaast zit er 4 GB aan DDR3 werkgeheugen in, wat op dit moederbord uitgebreid kan worden tot 16 GB. Voeg daar het voorgeïnstalleerde Windows 7 besturing ysteem aan toe en je hebt een systeem wat zeer vlot opstart en reageert, ook bij zware proce en.

Om te kijken of er wat games te vinden waren die het systeem lieten zweten hebben we het getest met onder andere Metro 2033, Crysis Warhead en de nieuwe Medal of Honor. In het verleden hebben we met onder andere de MSI laptop gemerkt dat vooral Metro 2033 op hoge instellingen behoorlijk zwaar kan zijn voor een PC. Het spel maakt gebruik van een complexe belichtingstechniek en draait ook voor de rest op een vrij zware engine.  De Utopia leek er op maximale instellingen niet eens moeite voor hoeven te doen. Zonder enige vorm van vertraging hebben we meerdere omgevingen doorkruist in een ruim een uur durende benchmark. Hetzelfde geldt voor Crysis: Warhead en Medal of Honor. Alle games zijn hierbij getest op een resolutie van 1920 x 1080 met 4 x AA (Anti-Aliasing).

Gemakken

Qua opslag gaat de Utopia gepaard met een 2 TB (2000 GB) harde schijf met een rotatiesnelheid van 5400 rotaties per minuut. Hoewel je tegenwoordig vaker 7200 rpm schijven ziet, stoorde dit op geen moment, ook niet bij het spelen van diverse games rechtstreeks vanaf de harde schijf. Daarnaast beschikt hij ook over allerlei cardreaders om zo ieder mogelijk opslagmedium aan te kunnen sluiten op de PC. Dit soort gemakken zijn echter redelijk standaard tegenwoordig, dus we hadden er eigenlijk enkel van opgekeken als het er allemaal niet op zat. Geinig als je veel met foto- en videocamera’s werkt, anders over het algemeen vrij nutteloos, dat wel. Het laatste onderdeel van de Utopia dat we willen bespreken is echter weer een relatief nieuw gemak en daarmee eentje waarvan wij als gamer en als non-gamer gretig gebruik zouden maken: een Blu-Ray-brander van LG.

Natuurlijk denk je in eerste instantie aan het kunnen afspelen van Blu-Ray-films en dat is dan ook het eerste wat we gedaan hebben. Jammer genoeg werd er geen software meegeleverd om Blu-Ray discs mee af te spelen, want het aanbod aan gratis spelers op internet is bedroevend mager. Nu zijn daar genoeg oplo ingen voor te vinden, maar het was fijn geweest als het direct gebruiksklaar was geweest. Hoe dan ook, toen het eenmaal werkte hebben we met teugen kunnen genieten van het heerlijk strakke beeld. Wat mi chien nog wel intere anter is, is dat het een Blu-Ray-brander is. Met tien keer zoveel opslagruimte als een DVD is het toch prettig om ook een vast medium te kunnen gebruiken naast bijvoorbeeld een externe hardeschijf voor je back-ups. Daarnaast is het natuurlijk lollig dat het een zogeheten “Lightscribe” van LG betreft, waardoor je afbeeldingen kunt branden op het oppervlak van een Blu-Ray (in plaats van bijvoorbeeld een stikker er op te plakken).

Schappelijk geprijsd

Voor dertienhonderd euro is de Utopia P020 meer dan schappelijk geprijsd, gezien de inhoud van de kast. Denk je het zelf wel goedkoper te kunnen bouwen, dan kan dat natuurlijk zeker. Heb je echter niet genoeg kennis van zaken om te zelf een goed systeem in elkaar te zetten of wil je je simpelweg de moeite niet nemen, dan is dit geen veel duurder alternatief. Vooral doordat naast de standaard componenten onder meer een extra grote harde schijf en de Blu-Ray-brander in de computer zit, kom je niet bedrogen uit. Het enige wat karig is bij deze PC is de hoeveelheid meegeleverde software, maar eigenlijk is dit alleen maar een voordeel. Het is namelijk gruwelijk irritant om eerst alle voorgeïnstalleerde meuk die je waarschijnlijk toch nooit gebruikt te moeten deïnstalleren.

De Utopia P020 is mi chien niet super blits en je kunt zeker nog wat sleutelen aan de verschillende onderdelen (meer werkgeheugen, een snellere harde schijf en mi chien een tweede GTX 470), maar het is een prachtig pakket voor een lage prijs. Tenzij je dus zodanig veel waarde hecht aan design dat je ook met mindere prestaties genoegen neemt, is dit een prima keuze. Deze sobere bak kan het voorlopig namelijk allemaal makkelijk aan.

De Alternate Utopia P020 kun je hier kopen voor 1.299 euro.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou