Net zoals het in Nederland redelijk stil is met grote gameontwikkelaars, hebben onze Spaanse Zuiderburen ook geen al te rijke historie aan makers van computergames. Gelukkig voor onze tortilla-consumerende vrienden werd er in 1996 uit het niets een nieuwe gamestudio met de naam ' Pyro Studios' opgericht met een kassucces dat voor veel gamers uit het niets kwam: Commandos: Behind Enemy Lines. Dit spel dat strategie op een nieuw micro-niveau bracht verkocht wereldwijd maar liefst 3 miljoen exemplaren en was daarnaast direct het startsein voor een expansiondisk, een tweede en zelfs een derde deel. We je een overzicht van 4 jaar Spaanse gamesgeschiedenis. Commandos: Behind Enemy Lines

Na een stortvloed van massive strategiegames besloot Pyro in 1998 het roer om te gooien door een game uit te brengen waarin je controle had over een kleine groep van 6 unieke elite soldaten. Gebaseerd op films als 'The Eagle Has Landed', was het ook in deze game het doel om in elke missie een bepaald object op te blazen, een vijandelijke officier neer te leggen of een voertuig te stelen. In tegenstelling tot normale RTS-games gebeurde dit in een omgeving van nog geen vierkante kilometer omtrek.

Naast een duiker, truck bestuurder, explosieven-expert, sluipschutter en spion, bood het spel een commando (met de naam 'O Hara) om de missies te voltooien. Dat betekent nog niet automatisch dat dit spel toelaat om met veel schietwerk de levels te spelen. Commandos draait om tactiek en je units zijn daarom dus niet bepaald kogel-incasserend. De meeste onverwachte vuurgevechten met meer dan 2 tegenstanders zijn dan ook slecht voor je gezondheid en zorgen meestal voor een game-over.

Het opzetten van hinderlagen is één van de belangrijkste activiteiten in het spel. Om dat te doen heb je middelen zoals berenklemmen, scharen voor het knippen van hekwerk, een radio om tegenstanders af te leiden en een opblaasboot om rivieren over te varen. Zoals je al zal hebben afgeleid is Commandos niet zozeer een actie of RTS, maar meer een moeilijk puzzelspel in de setting van WW2.

Commandos: Beyond the Call of Duty

De in 1999 uitgebrachte uitbreiding Beyond the Call of Duty nam ons mee naar heel wat bekendere gronden, namelijk Nederland ten tijdje van WW2. Het spel introduceerde 2 nieuwe karakters waaronder een Nederlandse verzetsstrijder en een partizaan. In de extra missies van deze uitbreiding vond je oa Nederlandse dorpjes, molens en andere scenarios zo van prentkaarten.