Gamer.nl-topgames van 2015: hadden we gelijk? | Gamer.nl

Gamer.nl-topgames van 2015: hadden we gelijk? | Gamer.nl

Sinds 2010 blikt Gamer.nl aan het eind van elk jaar terug met een lijstje van de 25 beste games van dat jaar. Die lijst komt niet alleen tot stand door te kijken naar de hoogste cijfers van het jaar, maar ook door een flinke discussie tussen alle redactieleden. Naarmate de jaren verstrijken ga je misschien anders denken over bepaalde games, of ga je er juist alleen maar meer van houden. De komende weken kijkt Gamer.nl daarom terug naar onze lijsten met de beste games van de afgelopen zes jaar. We eindigen deze serie vandaag met een terugblik op 2015.

2015 is pas acht maanden geleden afgelopen, maar toch is het heerlijk om even terug te blikken. Je ziet immers pas wat een hoop kwaliteit er in een jaar is uitgekomen als je er een beetje afstand van kunt nemen. In 2015 draaien de nieuwe consoles op volle toeren. Door de gigantische en onverwacht hoge verkoopcijfers van de Xbox One en – vooral – de PlayStation 4, komen er veel en grote games op de apparaten uit.

Metal Gear Solid 5

Grote knallers

Het zijn vooral de games die op meerdere platformen uitkomen die de meeste indruk maken. De beste racegame van het jaar, Project Cars, verdient bij ons een 24e plek. De prachtige graphics en het realisme van de simulator staan ons nog altijd bij. Op de 9e plaats gaat het er iets minder realistisch aan toe in Just Cause 3. Het bizarre actie-avontuur is een grote speeltuin waarin je kunt doen wat je wil. Van Fallout 4 hadden we eigenlijk iets meer verwacht dan een 8ste plek, maar we doen het ervoor. Het vierde deel biedt vooral meer van hetzelfde, en hoewel dat hartstikke goed is, hadden we graag iets meer ontwikkeling gezien. Batman: Arkham Knight had dan mi chien juist wat minder ontwikkeling moeten hebben, want juist e nieuwigheden als de tank-batmobile zijn het minst leuk. Toch is Gotham City een genot om als superheld doorheen te vliegen, en dus is een 7e plek meer dan verdiend. Metal Gear Solid V had met zijn perfecte sluipactie mi chien meer verdiend dan de 4e plek. De wellicht beste game uit de serie neemt door al het drama tijdens de ontwikkeling op een pijnlijke manier afscheid van de franchise.

Fallout 4
Bloodborne

Op het gebied van exclusives is de lijst een stuk korter. Zowel Microsoft als Sony lijken het rustig aan te doen, en games als The Order: 1886 en Tearaway Unfolded vielen een beetje tegen. Toch is er genoeg exclusiefs te beleven, bijvoorbeeld met Until Dawn op nummer 19. De overdaad aan jumpscares en heerlijk foute horrorclichés weten precies het juiste gevoel van campy films te vangen. Halo is ook weer terug dit jaar en het vijfde deel uit de gigantische serie stelt niet teleur. Met een solide campaign en vertrouwde multiplayer verdient de game een 15e plek. Rise of the Tomb Raider telt voorlopig ook nog als exclusive, totdat hij later dit jaar op de PlayStation 4 verschijnt. Spectaculaire actiescènes en open gebieden om te verkennen zorgen ervoor dat Lara net onze top tien binnensluipt. Vijf plekken hoger staat Bloodborne. Het spel van FromSoftware is iets meer op actie gericht dan de Souls-games en is daarmee iets toegankelijker.

Nintendo en verhalen

Het gamelandschap van de Wii U ziet er ondertu en een stuk leger uit, maar net als in 2014 zijn de spellen die wél uitkomen, meer dan de moeite waard. De kleurrijke inktvi hooter Splatoon haalt een 25e plek door het genre op zijn Nintendo's opnieuw uit te vinden. Het doel is niet zozeer om zoveel mogelijk kills te maken, maar om het level te bekladden met jouw kleur verf. De gigantische rpg Xenoblade Chronicles X staat op plaats 22 met een prachtige open wereld vol bijzondere verra ingen. De meest typische Nintendo-game staat op 12, we hebben heerlijk onze eigen Mario-levels kunnen maken in Super Mario Maker.

Xenoblade Chronicles X

Wat verder opvalt in 2015 is een aantal kleinere games dat op een bijzondere manier een verhaal vertelt. De episodische game Life is Strange duikt in het leven van tienermeisjes die zichzelf en het leven ontdekken, terwijl één van hen een mysterieuze kracht krijgt waarmee ze de tijd terug kan draaien. Het boeiende verhaal en de manier waarop je de tijd terug kunt draaien om andere keuzes te maken verdiende een 21e plek. Een plaatsje hoger een game die niet af is waarin je een game speelt die niet af is die gaat over een game die niet af is. Je kunt zeggen wat je wilt over The Magic Circle, maar zoiets heb je nog nooit gespeeld. Het grootste experiment vinden we op 16 in Her Story. De game is eigenlijk een verzameling korte video's, die zijn gerangschikt in een oude politiecomputer. Door zoekwoorden in te voeren krijg je alle filmpjes uit een politieverhoor te zien waar dat woord in voorkomt, en zo kun je een moord oplo en.

Life is Strange
Rocket League

De game waar dit jaar waarschijnlijk het meest over gepraat is, is Rocket League, bij ons op nummer 14. Van tevoren had niemand gedacht dat voetbal met auto's zoveel plezier zou opleveren, maar het leek wel alsof bijna iedereen dit spel speelde. Het hielp natuurlijk ook dat de game gratis bij PlayStation Plus zat, maar het succes komt toch echt van de kwaliteit zelf.

3. Kerbal Space Program

Op de pc zijn een heleboel unieke ervaringen te vinden en Kerbal Space Program is daar zeker geen uitzondering op. Eigenlijk creëert de game een heel eigen genre, wij hadden het idee in ieder geval nog niet eerder gezien. Het is de bedoeling om zelf raketten te bouwen en te lanceren, en vervolgens te hopen dat ze veilig een planeet bereiken. Al ben je in het begin vooral blij als ze enigszins een weg omhoog kunnen vinden. De wetten van de natuur zijn echt van toepa ing, ook al zien de koddige aliens eruit alsof ze in een tekenfilm thuishoren. Een raket succesvol lanceren is dan ook bijna net zo moeilijk als in het echt.

Kerbal Space Program

Dat maakt ook dat het niet makkelijk is om Kerbal onder de knie te krijgen. Na honderd uur ben je eigenlijk pas net begonnen. De game kwam na het succes op de pc dit jaar ook uit voor consoles. Of Kerbal echt een hogere plek verdiende dan bijvoorbeeld Metal Gear, hangt er maar net vanaf wat je zoekt in een game. Kerbal biedt in ieder geval iets totaal unieks en het is wat ons betreft niet verkeerd om dat eens in het zonnetje te zetten.

2. Monster Hunter 4 Ultimate

Over nieuwe genres gesproken, Monster Hunter vond een aantal generaties geleden zijn eigen subgenre binnen de rpg's uit, vol gigantische monsters. Het vechtsysteem houdt je aan het spelen, omdat het nooit saai wordt. Alles draait om je timing en reflexen, zodat je er ook echt goed in kunt worden. Monster Hunter 4 Ultimate durven we nu ook aan een grotere groep gamers aan te raden, omdat de serie eindelijk een stuk toegankelijker is geworden. Eerder moest je nog uren doorploeteren om te begrijpen waarom de game zo goed is. Nu krijg je dat vrijwel gelijk al te zien.

Monster Hunter 4 Generations
Monster Hunter 4 Generations

Zo'n goed deel in een serie die zo invloedrijk is, verdient zeker een hoge plek in onze lijst. Mi chien dat je kunt twisten over de top 3-notering, zeker gezien de grote populariteit van andere games in onze lijst. Maar een toplijstje moet geen populariteitswedstrijd zijn, maar juist weergeven wat wij de beste games van het jaar vonden. Wat dat betreft staan we nog steeds achter deze keuze.

1. The Witcher 3: Wild Hunt

Onze nummer 1 ligt dan weer wat meer voor de hand, en ook daar is niks mis mee. The Witcher 3 is zonder twijfel de grootste en meest indrukwekkende game van het jaar. Het is een gigantische open wereld vol fantasierijke locaties en intere ante personages. Het is niet een standaard wereld vol met dezelfde soort quests, maar een gelaagde omgeving vol mensen met geloofwaardige verhalen. De smid wil niet zomaar dat je tien plantjes zoekt, maar heeft een reden om je hulp te vragen. Bovendien kan een quest die op het eerste gezicht simpel lijkt, halverwege een dramatische wending nemen.

The Witcher 3 Wild Hunt

The Witcher 3 was al goed en is eigenlijk alleen maar beter geworden met dlc. We zijn er nog steeds niet helemaal mee klaar, en hoe kan dat ook met al die vraagtekentjes op de kaart die ons maar aan blijven staren. Het meest genoten we echter van de rustige momenten uit het leven van Geralt. De gesprekken met de liefdes – en exen – uit zijn leven, of de vele ontmoetingen met moreel ambigue NPC's, zijn wat ons het meest zijn bijgebleven.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou