Achtergrond
Orchids to Dusk

Doe Het Zelf Maar: Orchids to Dusk

Druk op Enter om te sterven

Geschreven door Arthur van Vliet op

In Doe Het Zelf Maar behandelen we games die je veel beter zelf kunt spelen dan dat wij erover kunnen schrijven. We doen het toch, want ze trokken onze aandacht. Vandaag: Orchids to Dusk.

Orchids to Dusk is de beste 44 mb die je gaat downloaden deze winter. In de gratis online wandelsimulator crash je op een serene buitenaardse planeet geschilderd in pastelkleuren. Heel veel tijd om van de omgeving te genieten is er niet.

Je volledige HUD is een zuurstofmeter links in beeld. Waar traditionele gamelogica zou voorschrijven dat je de meter moet bijvullen om te overleven, is overleven in Orchids to Dusk helemaal geen optie. Je zuurstofmeter loopt leeg, je eenmansruimteschip ontploft en er is geen redding voorhanden. Als je echt wilt genieten van Orchids to Dusk wacht je nog even met doorlezen, download je de game, speel je ‘m één of meerdere keren snel door en lees je daarna verder. 

Een tussenkop om je aandacht af te leiden

Als je dat hebt gedaan, weet je inmiddels dat doodgaan verplicht is. Waar je ook heen loopt op de planeet, Orchids to Dusk geeft je geen her en der verspreide zuurstofcapsules die bij de crash over het landschap zijn verspreid. Geen buitenaardse kolonies of überhaupt buitenaards leven. En geen atmosfeer waarin je als mens kunt ademen.

Dus wat doe je? Je gaat lopen, naar een bergtop aan de horizon bijvoorbeeld, of naar een van de her en der verspreide oases met exotische planten en frutsels. Nadat je een paar passen hebt gezet kickt de soundtrack van Marskye in en realiseer je je: er zijn slechtere plekken om aan je einde te komen. Orchids to Dusk heeft de serene kunst van het sterven goed verstaan en het is aan jou om een mooi graf te vinden.

Die zoektocht kun je zo aanpakken als je wilt. Ondergetekende liep de eerste keer door tot er een rood lampje begon te knipperen, na zo’n acht minuten. Dat is een verantwoorde tactiek als je zo veel mogelijk van de wereld wilt zien, het uiterste uit je verblijf wilt halen. Misschien zegt het wel iets over je. Lengte is belangrijker dan wat je ermee doet, of zo.

Orchids to Dusk

Een andere mogelijkheid is om zelf je uitvaart in gang te zetten. Als je even stilstaat in Orchids to Dusk gaat het personage dat je bestuurt erbij zitten, met een lichaamstaal dat het midden houdt tussen fatalisme, acceptatie en berusting. Nog even genieten in plaats van het onderste uit de kan proberen te halen. Blijf even zitten en de game vraagt je of je je ruimtehelm wilt afzetten. Druk op Enter en het betekent een vroegtijdig einde van de game en van je leven. Wat volgt is mooi.

Jij bent die oase

Wat blijkt: als je je helm afdoet sterf je, maar wordt je lichaam opgenomen door de grond, waarna het verandert in een oase. Precies, zoals de oases die je overal in de wereld tegenkomt. Die wereld is een online wereld. Dat betekent dat elke oase een plek is waar een andere speler heeft besloten zijn of haar helm af te doen.

Om het geheel nog romantischer te maken, vind je af en toe ook een lijk van een andere astronaut. Dat zijn de overblijfselen van spelers die tot het bittere einde zijn doorgelopen, de spelers die geen druppel zuurstof hebben willen verspillen. Hoe prachtig is het om bewust te sterven naast zo’n lijk, zodat er een oase om zijn of haar lichaam ontstaat? Of om zo lang mogelijk door te lopen en in het harnas onder een boom te stikken?

Orchids to Dusk

Antwoord: prachtig. Wie weet is de spelwereld over een jaar wel een grote jungle, met bomen en planten tot te horizon waartussen de volhouders eeuwig liggen te rusten. Orchids to Dusk is ongelofelijk simpel, maar door zijn unieke vormgeving, betoverende synthesizersoundtrack (denk Hohokum), korte speelduur maar vooral ook het concept, perfect om even bij weg te dromen. Bijvoorbeeld in de gerecyclede zuurstof op kantoor. Even sterven in de tijd van je baas.

Orchids to Dusk is te downloaden voor pc, Mac en Linux via indieplatform itch.io – je betaalt voor de game wat je wilt. Je computer kan Orchids to Dusk waarschijnlijk wel aan. Binnenkort besteedt Gamer.nl uitgebreider aandacht aan itch.io en de unieke games die je daar vindt.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Typoman Her Story onderdeel van Humble Weekly Bundle
2

Reacties op: Doe Het Zelf Maar: Orchids to Dusk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  N0rthstar

  • 16 januari 2016 09:39
  Zou het dan ook zo zijn dat als er maar genoeg mensen sterven dat de bossen / oases langzaam zuurstof maken en je op een gegeven moment wel zonder helm zou kunnen verder lopen? Dat zou helemaal vet zijn :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  arthurvv

  • 16 januari 2016 13:37
  @N0rthstar Haha wauw dat zou heel tof zijn! Even aan de ontwikkelaar voorstellen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.