Achtergrond
Halo

Dit moet je weten voordat je aan Halo Infinite begint

Schaaf je lore bij voordat je begint aan Master Chiefs nieuwe avontuur

Geschreven door Lars Cornelis op
Halo Infinite is bedoeld als een ‘spirituele reboot’, een nieuw hoofdstuk in de twintig jaar oude serie. Op veel fronten maakt de game dan ook een frisse start, maar die twee decennia aan geschiedenis wordt niet zomaar overboord gegooid. In tegendeel: Halo Infinite zit vol met kleine en grote verwijzingen naar het verleden. Het is echter niet nodig om nog snel alle Halo-games door te spelen of de ruim dertig boeken door te spitten: wij zetten op een rij wat je allemaal moet weten voordat je aan Halo Infinite begint.

Uiteraard verklappen we helemaal niets over het verhaal van Halo Infinite, dus wees niet bang voor spoilers. We frissen alleen je geheugen op – of geven je net de nodige achtergrondinformatie mocht Halo echt nieuw voor je zijn. Logischerwijs verraadt dit artikel wel de afloop van eerdere games. Ook stippen we de belangrijkste zaken uit enkele boeken aan. We gaan niet té diep in de uitgebreide lore van Halo duiken, maar geven je precies genoeg achtergrondinformatie zodat je perfect voorbereid kunt beginnen aan Master Chiefs nieuwe avontuur. 

Halo Infinite

Master Chief

Halo Infinite gaat immers weer uitsluitend over de Master Chief - er zijn dit keer geen andere speelbare personages. Sinds Halo: Combat Evolved uit 2001 hebben we als Master Chief meerdere keren de mensheid gered. Chiefs verhaal begint eigenlijk al vijfendertig jaar eerder, als de dan zesjarige John wordt ‘gerekruteerd’ voor een controversieel militair project: het SPARTAN-II programma.

Dit programma is bedacht door Dr. Catherine Halsey en is eigenlijk bedoeld om supersoldaten te creëren die konden afrekenen met extremistische rebellen. Als de UNSC (United Nations Space Command) enkele jaren later in een interstellaire oorlog verwikkeld raakt met de Covenant, een bonte verzameling van buitenaardse rassen, blijken de SPARTAN-II’s hard nodig te zijn om nog een kans te maken.

Vooral Master Chief Petty Officer John-117, of kortweg Master Chief, blijkt een cruciale rol in deze oorlog te spelen. Dat komt mede doordat Master Chief er niet alleen voor staat. Hij wordt namelijk bijgestaan door de extreem geavanceerde kunstmatige intelligentie Cortana, die eveneens is ‘gemaakt’ door Halsey. Na de val van Reach, na Aarde de belangrijkste planeet voor de mensheid, stuiten Chief en Cortana op de allereerste Halo.

Master Chief

De Halo’s

Deze kunstmatige ringwereld blijkt gemaakt te zijn door de Forerunners, een geavanceerd ras dat duizenden jaren geleden over het universum regeerde en vernietigd is door diezelfde ring. Halo’s, zeven stuks in totaal, zijn namelijk bedoeld als wapen tegen de Flood, een zombieachtige parasiet. De ringen vernietigen al het intelligente leven in het universum en daarmee al het voedsel van de Flood. De Forerunners hebben ook genetisch materiaal van elke levensvorm opgeslagen om het universum opnieuw mee te bevolken.

De Covenant zien de Forerunners echter als goden en zijn vastberaden om de ringen af te vuren. In de oorspronkelijke Halo-trilogie weten Chief en Cortana meermaals te voorkomen dat de Covenant hierin slagen. Door deze strijd breekt ook de Flood opnieuw uit. Uiteindelijk verslaan Chief en Cortana de Covenant én de Flood definitief, maar stranden daarbij wel samen in een wrakstuk, ver buiten de Melkweg.

Cortana’s opoffering

Pas vier jaar later duiken Chief en Cortana weer op. Hun wrakstuk wordt een Shield World (ook weer een bouwsel van de Forerunners) ingetrokken – en er is toevallig ook een hele vloot van een nieuwgevormde Covenant gestationeerd bij deze planeet. Deze Covenant houdt vast aan dezelfde religieuze waanbeelden van de originele Covenant, en is nog altijd geobsedeerd door alles wat met Forerunners te maken heeft.

Als Master Chief in de Shield World per ongeluk een echte Forerunner tot leven wekt, duurt het dus ook niet lang voordat deze Forerunner de volledige controle krijgt over alle troepen van de Covenant. Tot overmaat van ramp blijkt hij ook nogal wat opgekropte wrokgevoelens te hebben jegens mensen. Samen met zijn nieuwe leger probeert hij gelijk om de mensheid uit te roeien. Uiteraard steken Master Chief en Cortana hier samen een stokje voor, maar dit keer komen ze niet ongeschonden uit te strijd: Cortana offert zichzelf op in een ultieme poging om de Forerunner te stoppen én Master Chief in veiligheid te brengen. Veel tijd zou ze toch al niet meer hebben: AI’s hebben een levensspanne van zeven jaar. Daarna draaien in principe hun processen door. 

Halo 4

De Reclamation

In Halo 5 blijkt Master Chief nog altijd kapot te zijn van het verlies van Cortana. Tijdens een routinemissie met Blue Team, zijn oude team van mede-SPARTAN-II’s, ontdekt hij dat Cortana nog leeft. Bij haar opoffering is ze één geworden met het Domain, een soort hypergeavanceerd internet dat gebruikt werd door de Forerunners. Dit maakt haar machtiger dan ooit en kan voorkomen dat ze doordraait. Of nou ja, ze draait op een andere manier door: haar nieuwverworven macht stijgt haar immers al snel naar het hoofd.

Met behulp van Guardians, gigantische wapens die wederom zijn achtergelaten door de Forerunners, grijpt ze de macht. Ze neemt de zogenoemde ‘Mantle of Responsibility’ op zich, een mandaat van de Forerunners om voor al het leven in het universum te zorgen. Dit proces wordt ook wel de Reclamation genoemd. Cortana vult dat mandaat echter op een imperialistische manier in en regeert met ijzeren vuist. De meeste intelligente AI’s sluiten zich bovendien bij haar aan, waardoor de mensheid ineens niet meer kan vertrouwen op diens eigen creaties. Cortana probeert ook Master Chief gevangen te houden, maar hij wordt net op tijd bevrijdt door Spartan Locke en Fireteam Osiris.

De Banished

Ondertussen broeit er elders in het universum een nieuw conflict. In Halo Wars 2, dat zich na Halo 5 afspeelt, maken we namelijk kennis met de Banished, een splintergroepering van de oorspronkelijke Covenant. De Banished staan onder leiding van de Brute Atriox, die ooit als eerste in opstand kwam tegen de religieuze leiding van de Covenant. De Banished vecht sindsdien niet voor religieuze idealen, maar voor eigen vrijheid. Ze zijn voorgenomen om nooit meer te zwichten voor iemand. 

Halo

Atriox verwelkomt dan ook iedereen die maar aan zijn zij wil vechten. Elites, Hunters, Jackals, Grunts - zelfs mensen zijn welkom bij de Banished. Atriox’ tweede in lijn is War Chief Escharum. Deze Brute heeft overigens wél een pesthekel aan mensen, dus onder zijn bevel zien we geen mensen.

Het arsenaal van de Banished is minder geavanceerd dan dat van de Covenant en oogt meer bijeengeraapt. Ze roeien met de riemen die ze hebben. Hun methodes zijn desondanks bruut en onverschrokken. In Halo Wars 2 zien we bijvoorbeeld hoe Atriox eigenhandig een team van drie SPARTAN-II’s verslaat. In de uitbreiding Awakening the Nightmare raken de Banished in conflict met de Flood, maar ook daar is Atriox geen moment van onder de indruk. Kortom: het is een waardige nieuwe tegenstander voor de Master Chief als de Banished en de UNSC in conflict raken op Zeta Halo.

Zeta Halo

Zeta Halo is het strijdtoneel in Halo Infinite. Deze ringwereld is anders dan de ringwerelden die we hiervoor zagen en wordt in de lore omschreven als de meest mysterieuze ringwereld van allemaal. Zeta Halo is bijvoorbeeld een stuk ouder dan de andere ringen en kent een bijzonder bloedige geschiedenis. Een deel daarvan wordt beschreven in de Halo-boeken, met name The Forerunner Trilogy. Deze boeken spelen zich zo’n honderdduizend jaar geleden af.

Deze ringwereld was door de Forerunners niet alleen bedoeld als wapen, maar deed destijds ook dienst als een soort reservaat voor (onder andere) mensen. Als de Halo’s immers zouden worden afgevuurd, moest daarna het universum weer opnieuw bevolkt worden. Er werden echter niet alleen mensen bewaard, ze werden ook misbruikt voor experimenten om de Flood te onderzoeken. 

Zeta Halo

De Flood brak uiteindelijk ook uit op de ring en Zeta Halo werd zelfs gebruikt als wapen tégen de Forerunners. De Forerunners slaagden er uiteindelijk wel weer in om de ring onder controle te krijgen. Slachtoffers van de Flood werden op de ring opgeslagen, die vanaf dan vooral dienstdoet als graftombe.

Duizenden jaren later, chronologisch gezien ergens tussen Halo 3 en 4 in, ontdekt de UNSC Zeta Halo. In de jaren erna bouwt de mensheid zijn aanwezigheid op de ring uit en zijn er duizenden mensen actief op de ring, vooral voor onderzoek. Hieruit blijkt dat Zeta Halo heel anders is dan de andere ringen en dat nog lang niet alle geheimen van de ringwereld zijn ontgrendeld.  

Halo Infinite

Met de Banished als nieuwe vijand en Zeta Halo als onontgonnen locatie, is Halo Infinite zodoende echt een nieuw vertrekpunt binnen de serie. Anderzijds zal Master Chief in de hoofdrol juist voor heel veel herkenbaarheid zorgen. Hoe die mix tussen oud en nieuw uitpakt, merken we op 8 december. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Cyberpunk 2077-ontwikkelaar werkt aan nieuwe games Intel en AMD plannen CES 2022-presentaties in
17

Reacties op: Dit moet je weten voordat je aan Halo Infinite begint

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Bart81

  • 4 december 2021 09:18
  Fijn artikel om terug te blikken! Nog vier nachtjes slapen! :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RJ-XSX

  • 4 december 2021 14:54
  @Bart81 Eindelijk!! Dat word de hele nacht spelen haha :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 4 december 2021 09:58
  Heerlijk stuk om te lezen, heb ook echt zin in een avontuur met Master vmchief weer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 4 december 2021 12:07
  Halo nooit bewust gevolgd, maar wat is dan nu de laatste staat van Cortana?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 4 december 2021 15:53
  @WvA aan het einde van Halo 5 is ze een soort ruimte-dictator die met hulp van de Guardians (Forerunner-wapens) en overgelopen AI's de macht heeft gegrepen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 5 december 2021 13:10
  @LarsCornelis Daar zag ik nog niets van in Halo Infinite trailers. Sidesteppen ze dat plot, of gaat het er wel op door?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 5 december 2021 18:01
  @WvA het gaat daar zeker nog op door. Maar in welke hoedanigheid kan ik niet verklappen ;-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 4 december 2021 12:47
  Lijkt wel een Nu punt nl bericht. Dit moet je weten etc. Moet helemaal niks :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RJ-XSX

  • 4 december 2021 14:53
  Speel de Master Chief Collection voordat je begint aan infinite staat op gamepass daar ben je wel zoet mee tot donderdag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 4 december 2021 17:37
  Ik ben wel van plan de boeken te gaan lezen, zo veel lore. Interessant hoe bijv de spartan II’s worden gecreeerd. Eerst recruteren ze burgers op kinderleeftijd, die klonen ze, geven de kloon terug aan de ouders, manipuleren het dna van het origineel tot supersoldaat en lieten die vechten. Ultieme manier om een leger te hebben zonder mensen te verliezen. Echter, de klonen gingen dood omdat de techniek te goedkoop moest. En er was maar 1 spartan II echt goed gelukt en dat is de master chief, spartan 117. Een verhaal over het overleven van de mensheid

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 5 december 2021 13:11
  @Improv Waarom gaven ze de kloon ipv het origineel terug aan de ouders? Omdat ze wisten dat de clones dood gingen? En wat is er dan met het origineel van John gebeurd?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 5 december 2021 18:04
  @WvA de klonen waren vooral bedoeld zodat het niet zou opvallen dat er ineens kinderen waren ontvoerd. Die klonen waren ook van slechte kwaliteit, daarom gingen ze snel dood. Maar ja, dat leek dan een natuurlijke dood. Best een duistere geschiedenis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 5 december 2021 20:02
  @LarsCornelis Dat is best wel fucked up ja. Is John/Masterchief dan ook een clone? Of het origineel? En waar is die andere dan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 5 december 2021 20:09
  @WvA Chief is 'het origineel', net als zijn teamgenoten die je ziet in Halo 5. Ik geloof niet dat Johns kloon expliciet ergens wordt vermeld, maar de consensus was wel dat al die klonen in korte tijd zouden overlijden, waardoor alle Spartan-II's in feite off the grid zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 4 december 2021 20:43
  Heel interessant.
  Bedankt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 5 december 2021 13:31
  Zoveel games gespeeld, geprobeerd het eerste boek te lezen, YouTube-samenvattingen gezien en zelfs een YouTube-video gezien van iemand die alle boeken in een half uur probeert samen te vatten.

  Maar dit is echt het beste vertrekpunt dat ik tot nu toe heb gelezen en gezien voor Halo Infinite. Dank en hulde!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 5 december 2021 18:02
  @DasScar Thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.