De ultieme DotA 2 support-guide voor beginners | Gamer.nl

De ultieme DotA 2 support-guide voor beginners | Gamer.nl

Beginnen aan een ingewikkelde moba als Defense of the Ancients (DotA) kan een overweldigende ervaring zijn. Je speelt samen met vier andere gamers, die op jou rekenen om voldoende aan de pot bij te dragen. De verantwoordelijkheid om te presteren is voor sommige spelers al genoeg reden om van het genre weg te blijven. Vandaag leren we je alle basistechnieken van een support, waardoor je zelfs als beginneling de sterspeler van het team kunt zijn.

Voordat je met DotA 2 begint is het goed om te weten dat er binnen een team verschillende rollen vervuld moeten worden. Voor beginners doen twee rollen er echt toe; de carry en de support. De carry moet door een voorsprong aan farm en/of levels uiteindelijk het hele potje gaan dragen. Een support zorgt ervoor dat zijn of haar carry de ruimte krijgt om deze voorsprong te bereiken. Dit betekent dat jij als support niet voor jezelf farmt, maar juist de carry ondersteunt bij het verkrijgen van goud. Wanneer je zelf nog een beginner bent is het verstandig de carry-rollen aan anderen over te laten en ze daarbij zo goed mogelijk te ondersteunen.

Dota 2

Warden en de Courier

Ieder potje DotA 2 begint voor een support hetzelfde. Het team heeft allereerst een courier nodig, die vervolgens alle items naar de carry-spelers brengt tijdens de game. Zo hoeven de spelers zelf niet helemaal naar de basis terug te gaan, die tijd kan immers beter besteed worden aan het vergaren van goud en experience. Zodra de game-timer de drie minuten aantikt, kun je voor de courier een upgrade kopen, waardoor deze kan vliegen en flink aan snelheid wint. Beide aankopen worden door een support gedaan, dus zorg ervoor dat je genoeg geld opzij legt. Soms speel je met twee supports, dan kun je deze kosten delen.

Van supports wordt verwacht dat zij gedurende de hele pot voldoende wards kopen. Deze geven je zicht op de map, zelfs als er niemand van je team in de buurt is. Bij de start van de game zijn er twee wards beschikbaar, daarna start er een timer en verschijnen naarmate de pot vordert steeds meer wards in de winkel. Deze wards zijn een belangrijk element in DotA 2, omdat je zo de bewegingen van je tegenstanders goed in de gaten kunt houden. Wie genoeg wards plaatst zal zelden verrast worden door vijandelijke spelers die je met het hele team proberen in te sluiten.

Naast de normale wards kent DotA 2 ook speciale ‘Sentry Wards’ die onzichtbare helden of objecten in de directe omgeving zichtbaar maken Net is je duidelijk gemaakt hoe belangrijk warden is; je kunt er dus vanuit gaan dat de tegenstander het ook doet. Met deze sentry wards kun je de wards van je tegenstander opsporen om ze te vernietigen. Het voorspellen van de ward-plekken vergt wat kennis, maar het is altijd goed om een paar Sentries op zak te hebben. Je teammaten weten wellicht ook waar vijandelijke wards staan en kunnen je opdragen in een bepaald gebied op jacht te gaan.

Dota 2

Last hitten en deny-en

Als je een creep doodt, krijg je goud. Dit is de e entie van het farmen en deze taak wordt vooral toebedeeld aan de carry-rollen in je team, aangezien zij een zo groot mogelijke voorsprong moeten opbouwen. Als support doe je er dus goed aan om geheel van de vijandelijke creeps af te blijven. Als jij tu endoor ook aanvalt, verpest je mi chien de timing van jouw carry-speler. Ook al ben je straatarm, het last hitten van de vijandelijke creeps wordt je nooit in dank afgenomen. Maar wat doe je dan wel in lane?

Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat je carry zo veilig mogelijk kan last hitten. Het zieken, irriteren of ‘hara en’ van de vijandelijke helden is dus een nuttige bezigheid. Door ze aan te vallen of zelfs te stunnen kun je ervoor zorgen dat de vijanden zich tijdelijk terugtrekken om hun levenspunten te herstellen. Bovendien kun je met strategische planning zorgen dat je de vijand op zijn plek houdt met je skills, zodat je carry-speler voor de kill kan gaan.

Dit is echter erg agre ief, veel beter is het om je te richten op het ‘deny-en’ van jouw creeps. De tegenstanders proberen eveneens te last-hitten om goud te verzamelen. Je kunt in DotA 2 ook je eigen creeps aanvallen, waardoor je de last-hit van de vijand af kunt pakken. Zo krijgen ze niet alleen minder farm, ook de experience die ze verdienen wordt gehalveerd. Door een paar slimme denies uit te voeren kun je ervoor zorgen dat het vijandelijke team qua items op achterstand komt te staan, waardoor vechten in het vroege stadium simpeler wordt. 

Dota 2

Het ‘pullen’ van je lane

Zodra je al het voorgaande redelijk onder de knie hebt, is het tijd om je nog nuttiger te maken voor het team. Als je tegenstander zijn creeplane goed weet te blokken of je carry hakt net wat vaker op de creeps in om het last hitten makkelijker te maken, verschuift de lijn waarop de creeps elkaar ontmoeten steeds verder richting de vijandelijke toren. Dat is ongunstig voor je team, omdat de carry daar makkelijker besprongen kan worden door meerdere vijanden. Dit counter je door de lane te pullen.

In de jungle is er dichtbij de safe lane een creep-camp dat eenvoudig naar jouw eigen creeps getrokken kan worden. Deze twee groepen creeps gaan met elkaar in gevecht, waardoor de creeplijn een flink stuk richting jouw eigen toren geschoven wordt. Bovendien zijn dit vijf creeps die je vijand niet kan last hitten, waardoor je ze aanzienlijk benadeelt. Daar komt bij dat ook jij als support eindelijk eens iets kunt last hitten om je goud een boost te geven. Het pullen is niet erg lastig, een paar keer oefenen en je zult het nooit meer fout doen.

In de ideale situatie ‘stack’ je eerst de jungle-camp door ze vanaf x:54 aan te vallen en van het kamp weg te lopen. Omdat het kamp op x:00 leeg is, spawnt er een nieuwe groep jungle creeps. Deze gecombineerde groep is sterker dan jouw creepwave en dat garandeert dat geen van jouw creeps het zal overleven. Het pullen zelf doe je door op de timer op x:13 of x:43 de jungle creep aan te vallen en rechtstreeks naar je creepwave te lopen. De gehele groep zou vervolgens naar de jungle moeten vertrekken om het gevecht aan te gaan. Je hebt maar een paar seconden speelruimte en vergeet niet dat afreizen naar dit specifieke creepcamp ook tijd kost, plan het pullen dus goed!

Typische support-items

Hoewel je goud in de early game vooral besteed wordt aan de courier, wards en sentry-wards, zul je naarmate de game vordert vanzelf wat kapitaal bij elkaar sprokkelen. Als support is het je doel om je team te helpen met de voorwerpen die je aanschaft. De Arcane Boots geven jou en je teammaten mana, een Mek is in de early game een sterke AoE heal tijdens teamfights. Een Pipe of Insight beschermt je team voor 500 magische schade zodra je hem activeert. In sommige games zul je een tweede speler hebben die het team support. Kijk dan uit dat je niet dezelfde items koopt, aangezien diversiteit van beschermingen en buffs altijd de voorkeur heeft.

In zulke situaties kan een kleine dosis zelfzucht zelfs lonen. De Aghanim’s Scepter is een voorwerp dat je Ultimate Skill vele malen krachtiger maakt. Voor enkele supports is dit het ultieme doel, juist omdat die skill zo gevaarlijk kan zijn. Vrijwel alle supports die we in het slotstuk van dit artikel bespreken kunnen teamfights winnen door hun Aghanim’s Scepter. Tot slot kan het uitermate handig zijn om Dust of Appearance op zak te hebben als het vijandelijke team uit helden bestaat met de mogelijkheid om onzichtbaar te worden. Deze handige dust zorgt ervoor dat deze spelers enkele seconde niet aan je zicht kunnen ontsnappen.

Goede Support Heroes voor beginners

Lich

Deze held is uitermate geschikt voor beginners, omdat zijn derde skill zelfs de nieuwste speler een simpele voorsprong geeft. Daarmee absorbeert Lich één van zijn eigen creeps en krijgt daar mana voor terug. Als je deze skill telkens gebruikt als hij beschikbaar is, ontneem je de tegenstander een aardig deel van experience en goud zonder daar echt moeite voor te hoeven doen. Daarnaast heeft Lich een aanval waar hij de tegenstander meteen mee vertraagt, wat het makkelijker maakt voor je carry om de laatste klappen uit te delen. Met zijn Ultimate lanceert hij een enorme ijsbal die tu en de vijand kaatst en zo enorme schade doet. Deze skill kan ook op creeps kaatsen, zorg er dus voor dat deze niet in de buurt zijn, maar de bal wel tu en helden kan tikken!

Lich

Lion

Met Lion combineer je de kracht van stuns met immense burst-schade. Met zijn eerste skill creëert Lion een lijn van spikes, waarbij iedere vijand in dat pad tijdelijk niet kan bewegen. Met zijn tweede skill verandert hij een enkele vijand tijdelijk in een kikker, zodat deze geen skills kan gebruiken. Wel kan deze dan nog van je weghoppen, maar het kan je net die enkele seconde geven om hem dood te maken. Dankzij zijn Mana Drain heeft Lion daar zelf amper gebrek aan en kan hij ervoor zorgen dat tegenstanders wegens managebrek hun skills niet kunnen gebruiken. Tot slot wint zijn Ultimate met alleen de naam Finger of Death al prijzen. Dit is een enorme hoeveelheid schade die aan één held toegediend kan worden. Deze skill zorgt ervoor dat Lion in teamfights zwakkere helden vrijwel meteen uit het gevecht kan halen.

Lion

Shadow Shaman

De support-held met bijzonder veel diversiteit is Shadow Shaman, die zowel stuns, push en goede AoE-schade naar het gevecht brengt. Dat laatste helpt in de late game met het doodmaken van vijandelijke creepwaves, wat verdedigen van je basis makkelijker maakt. Qua stuns heeft Shadow Shaman een hex die vergelijkbaar is met die van Lion. De vijand verandert in een kip, maar kan nog wel weglopen. Shaman heeft echter ook een single target stun, waarmee hij door zelf een spreuk te spreken de vijand op zijn plaats houdt én schade doet. Gedurende die tijd kan de Shaman zelf ook niets doen en deze skill is te onderbreken door je tegenstanders. Zijn Ultimate is het oproepen van Serpent Wards, die een grote hoeveelheid schade doen tegen helden en torens. Ze kunnen echter wel doodgemaakt worden door je tegenstander, wat ze zelfs farm op zal leveren.

Dota 2

Witch Doctor

Tot slot is er de Witch Doctor, een support die zowaar met een van zijn skills zijn teammaten kan healen. Zijn Paralyzing Cask is een stun die heen en weer kaatst tu en helden, waardoor je een geheel team langere tijd op hun plaats kunt houden en bovendien hun spells kunt onderbreken. Wel kaatst de cask ook op creeps, houd daar dus rekening mee. Met Maledict vervloekt de Witch Doctor een cirkel op de grond, iedere vijandelijke held die in deze cirkel staat krijgt een Damage over Time (Dot) op zich. Met deze skill kun je iemand die op het randje van de dood wegrent naar zijn basis toch de laatste slag toedienen. De Ultimate van deze troll plaatst een grote Death Ward op de grond die een straal schade op de vijand schiet zolang je de skill blijft uitspreken. Zodra het doelwit doodgaat of buiten bereik rent, schiet de straal over naar de volgende held. Omdat de skill op afstand gebruikt kan worden en iedere stun de Ultimate annuleert, is het slim om hem vanaf een veilige plek te gebruiken.

Dota 2

Vergeet niet dat alle Ultimates van deze helden aanzienlijk verbeteren als je een Aghanim’s Scepter weet te kopen, maar zorg ervoor dat je voldoende wards en andere items koopt om je team te ondersteunen. Als je de scepter pas na een half uur krijgt, is dat helemaal prima. We hopen dat je met deze tips een goed begin kan maken in de ingewikkelde wereld van DotA 2. Zodra je de basics door hebt, kun je op een natuurlijke manier de overgang maken naar een carry-rol.

Door Nick Peters

Gaming Totaal

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou