Bekijk hier de nummers 25 t/m 11

 

A2 Racer II (PC)
Ontwikkelaar: Davilex Games | Release: 1998

De A2 Racer-serie is misschien net zoveel Hollandse glorie als dat we ons ervoor schamen, maar het is een onmiskenbaar onderdeel van de Nederlandse gamecultuur. Heerlijk keihard scheuren door (redelijk) herkenbare Nederlandse steden en over snelwegen, terwijl de politie je te pakken probeert te krijgen. Ondanks dat de afwerking van het spel flink te wensen overlaat, blijft A2 Racer II een plekje binnen ons hart houden.

Killzone: Liberation (PSP)
Ontwikkelaar: Guerrilla Games | Release: 2006

Met Killzone: Liberation maakte Guerrilla Games een uitstapje naar de PlayStation Portable. Het verhaal van de game pakt de draad twee maanden na de gebeurtenissen uit het eerste deel op en laat zien dat de oorlog nog lang niet voorbij is. Net als in het vorige deel kruip je in de huid van Jan Templar. In tegenstelling tot de andere delen in de serie is het spel geen first-person shooter, maar een third-person shooter vanuit een isometrisch cameraperspectief.

Overlord (PC, X360)
Ontwikkelaar: Triumph Studios | Release: 2007

Met Overlord leverde Triumph Studios met succes de eerste Nederlandse next-gen game af. Het verhaal is één grote persiflage op The Lord of the Rings-films waarin je als slechte Overlord met zeven gecorrumpeerde helden moet afrekenen. Deze ‘helden’ lijken verdacht veel op de hoofdrolspelers uit de films, maar worden op een spottende manier neergezet. Om je bij te staan in de gevechten krijg je hulp van de supergrappige minions die onder jouw bevel staan.

De Blob (PC)
Ontwikkelaar: Banana Games | Release: 2006

De Blob is eigenlijk gemaakt als schoolopdracht om het nieuwe Utrechtse stationgebied van leven te voorzien. In het spel rol je als verfbal door Utrecht om de stad naar eigen smaak in te kleuren. Uitgever THQ zag echter zoveel potentie in het concept van De Blob dat het de rechten van de game over heeft genomen van de groep studenten. Hieruit zijn twee spellen voortgevloeid voor de huidige generatie consoles. Ondertussen zijn de studenten in 2007 hun eigen gamestudio begonnen onder de inmiddels welbekende naam Ronimo Games.

Killzone 3 (PS3)
Ontwikkelaar: Guerrilla Games | Release: 2011

Met Killzone 3 werd lichtelijk afgeweken van wat de serie nu juist zo uniek maakte. Het spel kende meer variatie in omgevingen en er lag meer nadruk op epische gevechten. De langzamere pacing werd echter gelukkig niet ingewisseld, waardoor de game nog steeds meer leunde op een tactische aanpak, dan op ‘run and gun’-gameplay zoals bij concurrerende franchises. Het maakt Killzone 3 iets breder toegankelijk dan zijn voorgangers, zonder dat het de eigen identiteit van de serie verloochende.

Age of Wonders II: The Wizard’s Throne (PC)
Ontwikkelaar: Thriumph Studios | Release: 2002

Hoewel Age of Wonders II voor een groot deel op zijn voorganger voortborduurt, zijn er wel degelijk nieuwe elementen die het spel relevant maken. Vooral de vele vaardigheden en andere kleine aanpassingen die iedere eenheid van ieder ras uniek maken, zorgen voor de nodige diepgang en eisen strategisch inzicht van de speler. Alles bij elkaar opgeteld kon het echter niet tippen aan het eerste deel.

Swords & Soldiers (PC, PSN, WW, iOS, And)
Ontwikkelaar: Ronimo Games | Release: 2009

Ronimo Games liep bij de ontwikkeling van hun eerste commerciële game in praktisch iedere valkuil waar een ontwikkelaar maar in kan vallen. Het maken van het spel duurde drie keer langer dan ze vooraf hadden gedacht en in plaats van zich aan het vastgestelde concept te houden, werden er aan de lopende band features toegevoegd. Uiteindelijk is dat maar goed ook, want Swords & Soldiers is een goed gebalanceerde, leuke en unieke real-time strategiegame geworden.

Jazz Jackrabbit (PC)
Ontwikkelaar: Arjan Brussee (Epic MegaGames) | Release: 1994

Hoewel Jazz Jackrabbit misschien officieel niet helemaal Nederlands is, is het toch een game die altijd in één adem genoemd wordt met Arjan Brussee. Het spel met de groene haas in de hoofdrol was een van de eerste sidescrolling platformspellen die voor de PC uitkwam. In de game werd Jazz op een heroïsche zoektocht gestuurd om de gekidnapte prinses Eva Earlong van de kwaadaardige schildpad Devan Shell te redden.

Killzone 2 (PS3)
Ontwikkelaar: Guerrilla Games | Release: 2009

Met Killzone 2 werd de ietwat bittere smaak die de release van het eerste deel had achtergelaten volledig weggespoeld. Ditmaal vindt de strijd plaats op de thuisplaneet van de Helghast in plaats van de planeet Vekta. Alle kritiekpunten werden stevig aangepakt en dat resulteerde in een game die op alle fronten ijzersterk was. Het spel is rijk aan details, soepele animaties, een sterke kunstmatige intelligentie en een verslavende multiplayer. Een meer dan waardige opvolger.

Age of Wonders (PC)
Ontwikkelaar: Triumph Studios (Epic Games) | Release: 2000

Wanneer je een lijst zou moeten maken van de tien beste turn-based strategiespellen aller tijden, dan zou Age of Wonders zeker niet mogen ontbreken. Er zijn wereldwijd nog steeds veel mensen die deze game een warm hart toedragen. En waarom ook niet? Het spel heeft de tand des tijds goed doorstaan. De game bevat een campagne die je als de goede of de slechte kant kan spelen en het heeft een goed uitgewerkt verhaal dat eens niet een slap aftreksel van Tolkien is. We kunnen ons geen betere afsluiter bedenken van onze lijst van 25 beste Nederlandse spellen aller tijden.