Bekijk hier de Top 100 van april.

De top 10 is redelijk stabiel gebleven. We hebben gewoon veel vertrouwen in de games die de eerste vijf posities vervullen en filmpjes en impressies die in maart zijn verschenen, hebben dat niet veranderd. We zien Deus Ex: Human Revolution nog altijd als de onbetwiste nummer één, gevolgd door L.A. Noire, Skyrim, Portal 2 en Batman: Arkham City. Total War: Shogun 2 is van de tiende plek echter naar acht gegaan door de zeer positieve recensie. Homefront stond voorheen op de negende plek, maar door het tegenvallende eindproduct is de game naar positie 81 verhuisd. De singleplayer is erg kort en de tweede helft van de game maakt de spetterende opening ook niet waar. Nieuw binnen is Battlefield 3, die de top 10 afsluit. We hebben filmpjes gezien met prachtige animatie en vooral PC-gamers verwachten veel van de titel, net zoals wij. Een singleplayer van 12 uur bovenop de langverwachte multiplayer moet er voor zorgen dat de game ook lang leuk blijft.

Japanse stijgers

11 tot en met 20 blijft gelijk en pas op 21 komen we een stijger tegen, maar wel meteen een hele grote stijger. Yakuza 4 stond vorige maand nog op 92, maar door de enorm enthousiaste recensie waar de game met een dikke 9 werd beloond, staat deze Japanse actiegame nu zo hoog. Spelers kunnen echt van alles doen in deze game, van het aankleden van gastvrouwen tot uitgebreid poolen. Volgens veel gamers voelt dit als de spirituele opvolger van Shenmue. Ook Super Street Fighter IV: 3D Edition (voorheen 43) heeft een hogere positie (nu 24) te danken aan een positieve recensie. De vechtgame is een uitstekende overzetting van de consoleversie en er gaat niets verloren van de oorspronkelijke potentie. Daarbij is het grafisch veruit de meest indrukwekkende game die op dit moment beschikbaar is op de 3DS.

Alice: Madness Returns hebben we een paar plekken laten stijgen naar 37, dit vanwege de toffe trailers waarin we het kleurrijke en toch lugubere Wonderland zien. Van Top Spin 4 verwachtten we al behoorlijk wat (in maart stond hij op 54), maar de positieve review heeft het bevestigd: deze tennisgame verdient de 39e plek. De laatste belangrijke wijziging in de top 50 is Fight Night Champion: waar deze boksgame voorheen nog op plek 71 stond, zorgt de positieve recensie ervoor dat de titel naar 46 is verhuisd. Door de prachtige graphics en realistische besturing is Champion dan ook de onbetwiste kampioen van de boksgames.

MMO’s en 3DS-games

Red Faction: Armageddon (voorheen 59) belonen we voor de positieve impressie die de titel op ons heeft gemaakt door hem door te schuiven naar 55. Vooral de wapens waarmee je objecten en complete bouwwerken kapot kunt schieten en weer in elkaar kan zetten spreken tot de verbeelding. Torchlight op Xbox Live Arcade mag dan wel een overzetting zijn van een PC-game, het is wel een hele goede overzetting en daarom komt de titel nieuw binnen op 60. Ook nieuw zijn Rift op 71, dankzij een positieve impressie van onze MMO-expert, en Dissidia Duodecim Final Fantasy op 72, door de 8 die in de recensie gegeven werd.

Er komen diverse 3DS-games binnen die voorheen nog niet in de Top 100 stonden, vaak omdat ze nog niet echt hoog op de hypemeter stonden. Pilotwings Resort is beloond met een 7 en komt binnen op 68. De game heeft niet heel veel inhoud, maar wat er is voelt wel erg gepolijst aan. Een prachtig eiland dat naar hartenlust verkend kan worden en pittige uitdagingen op de moeilijkere niveaus. Nintendogs + Cats kreeg hetzelfde cijfer en verschijnt op de 73e plek. Het is een game die de gemiddelde Gamer.nl-bezoeker niet zal aanspreken, maar dat neemt niet weg dat het een gebalanceerd product is dat de aanwezige dieren uitstekend simuleert. Dan is er nog Ridge Racer 3D, nog een 3DS-game die een 7 kreeg en op 90 binnenkomt. Ridge Racer 3DS biedt niets nieuws in de serie (op het 3D-effect na natuurlijk), maar is wel de eerste game uit de reeks die lekker speelt op een Nintendo-handheld.

Trine 2 stond op 91, maar de mooie trailer doet ons verlangen naar meer en daardoor stoot de fantasygame door naar 79. De WWII-shooter Red Orchestra 2: Heroes of Stalingrad ontvangt positieve previews op diverse websites en stijgt van 99 naar 84. De Top 100 wordt afgesloten met drie nieuwe titels: de co-op game Resident Evil: Operation Raccoon City, de positief beoordeelde game Creavures en de inmiddels al verschenen verkeersplanner Cities in Motion. Door al die nieuwe binnenkomers zijn er een aantal titels die gesneuveld zijn, bijvoorbeeld Ace Combat: Assault Horizon, Natural Selection 2, F.E.A.R. 3 en Subversion. Andere titels, zoals Test Drive Unlimited 2 en De Blob 2, zijn uit de lijst verdwenen wegens het tegenvallende eindresultaat.