Releasedatum

De belangrijkste regel is natuurlijk dat een game in 2015 moet verschijnen. Veel games in de lijst hebben als releasedatum '2015' en zouden best nog wel eens een jaar later kunnen uitkomen, maar daar gaan we voor het gemak niet van uit. Titels die zelfs '2015' nog niet als datum hebben staan, hebben we echter niet meegenomen. Het is de Top 100 van 2015 en niet de Top 100 van Hopelijk in 2015. 

Afvallers: Kingdom Hearts 3, Final Fantasy 15

Gameplaybeelden

Een andere belangrijke stelregel die we hanteren, is dat er gameplaybeelden (via een trailer of via screenshots) van een titel moeten zijn. Games die nog geen gameplaybeelden hebben, maar alleen een gelikte CGI-trailer, laten we niet in de lijst toe. Ookal verwachten we veel van de games in kwestie.

Afvallers: Silent Hills, Crackdown 3, Scalebound, Persona 5, Cyberpunk 2077, Star Wars: Battlefront, Mirror's Edge 2

Deadline

De Top 100 maken is altijd een heel karwei. Eerst moeten er uit een lijst van pakweg tweehonderd titels honderd geselecteerd worden, waar de gehele Gamer.nl-redactie vervolgens op stemt, om de juiste volgorde te bepalen. Daarna moeten er honderd teksten over deze games worden geschreven, moeten er videoteksten worden geschreven, die moeten worden ingesproken en de video's moeten worden gemonteerd. Daar hebben we een aanzienlijke tijd voor nodig, waardoor de deadline op half november lag. 

Dat betekent dat games die na die datum werden aangekondigd, of na die datum voor het eerst van gameplaybeelden werden voorzien, ook niet meegaan in de lijst. Helaas werden begin december The Game Awards en de PlayStation Experience gehouden. Daar werden bijvoorbeeld de eerste gameplaybeelden van The Legend of Zelda voor Wii U en Uncharted 4: A Thief's End getoond. Deze (en meer) titels zitten dan ook niet in de Top 100 van 2015.

Afvallers: Uncharted 4: A Thief's End, The Legend of Zelda Wii U, Drawn to Death, Fat Princess Adventures, Street Fighter 5, Human Element, King's Quest

Een hoop afvallers dus die je misschien wel in de Top 100 van 2015 had verwacht, maar die er simpelweg niet in konden staan vanwege de deadline, een gebrek aan een releasedatum of geen gameplaybeelden. Frustrerend? Ja, maar we moeten ergens de grens trekken. Daarbij erkennen we met dit artikel in ieder geval het bestaan van deze games. 

Vanaf zaterdag 27 december kun je elke dag een gedeelte van de Top 100 van 2015 verwachten. We hopen dat jullie er met net zoveel plezier naar kijken als dat wij hebben gehad tijdens het maken ervan!