Achtergrond

De heatsink op z'n retour? Dat zou zomaar kunnen

Op zoek naar een alternatief

Geschreven door Wesley Akkerman op
Wanneer je het over computers en andere elektronische apparaten hebt, dan heb je het over de heatsink (in goed Nederlands ook wel het koellichaam genoemd). Dit onderdeel voert de hitte af die de verschillende componenten produceren. Dat is positief natuurlijk, maar die heatsinks nemen veel ruimte in beslag. Kan dat niet anders?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Computer Totaal.

Dat is waarschijnlijk de vraag die een groep wetenschappers zichzelf stelde. Daarom onderzoeken die wetenschappers een nieuwe manier van onderdelen koelen, zonder dat veel ruimte opgaat aan blokken metaal. Zo willen ze nu de interne onderdelen van een computer of smartphone insmeren met een laag polysilicium en koper. Wat geeft precies voor effect?

De reguliere heatsink maakt gebruik van koper en aluminium, aangezien die twee metalen fungeren als warmtegeleiders. De wetenschappers, die werkzaam zijn bij de universiteit van Illinois Urbana-Champaign de universiteit van Californië, borduren voort op die wetenschap door onderdelen te voorzien van een aanliggende beschermlaag koper en een elektrisch isolerende laag polysilicium. De koperen laag zit dan aan de buitenkant, en de polysilicium zit tussen het koper en het onderdeel in.

Betekent dit het einde van de heatsink?

De wetenschappers claimen dat je op deze manier “vergelijkbare prestaties of zelfs betere prestaties” uit apparaten kunt halen, in vergelijking met de traditionele heatsink. En omdat computerfabrikanten geen ruimte te hoeven reserveren voor grote, metalen onderdelen, kan die ruimte besteedt worden aan andere zaken. Binnen eenzelfde volume is het dan mogelijk meer printplaten te gebruiken, waardoor de prestaties – in theorie – verder toenemen.

Of dit het einde van de normale heatsink gaat inluiden, dat weten we nog niet. Het is nog te vroeg daar een eenduidige conclusie over te trekken. De wetenschappers willen de nieuwe manier van koelen eerst nog testen op voedingsmodules en grafische kaarten, waardoor we nog even geduldig moeten afwachten wat precies de resultaten zijn voor reguliere consumentenelektronica.

Nog veel vragen

Mocht de coating precies werken zoals de wetenschappers denken, dan kunnen computers, laptops, smartphones en tablets er in de toekomst mogelijk iets anders uitzien of meer snelheid en kracht aanbieden binnen dezelfde verpakking. De grote vraag is wel wat er gebeurt wanneer de koperen laag bijvoorbeeld roest – dat zou dan meteen einde oefening zijn voor het apparaat in kwestie. Ook is het nog de vraag of de laag daadwerkelijk in staat is een complete computer koel te houden, in plaats van alleen de onderdelen waar de laag overheen gesmeerd is.

Dit artikel delen:

Lees meer

Respawn werkt aan singleplayer shooter in Apex Legends-universum Wat spelen we dit weekend? 9 en 10 juli
6

Reacties op: De heatsink op z'n retour? Dat zou zomaar kunnen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  JustSafety

  • 9 juli 2022 12:38
  Interessant! Leuk dat jullie zulke dingen delen. Ik zit zelf helemaal in de onderdelen i.v.m. mijn werk in een Datacenter. Ik probeer thuis bijna alle nieuwe innovaties en snufjes (gadgetfreak). Aangezien ik bijna dagelijks op jullie site aan het lezen ben is het zeer aangenaam dat zulke nieuwe technieken ook bij jullie te lezen is. Weer iets om in de gaten te houden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 9 juli 2022 13:03
  Handig voor compacte computers. Maarja een grote ventilator is nog steeds nodig. Want de warmte moet nog steeds afgevoerd worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 9 juli 2022 22:12
  Mooi dat dit kan. Maar is het geen probleem dat het van koper moet zijn? Ze jatten niet voor niets op klaarlighte dag koper overal vandaan. Koper is duur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 10 juli 2022 07:20
  @Messtranor

  Het gaat om een laagje van koper. Waarde van niks waarschijnlijk. Daarbij wat denk je dat er in jou huis een bedrading ligt. En die kabels zitten ook vol met koper.
  Ik wil maar zeggen dat men wel jat maar niet op plekken waar het niet de moeite is.

  En als ik het zo lees zat en zit er in de traditionele manier van koelen ook koper en die blokken waren groter dan deze methode en dus zal er nu zelfs minder koper in gaan.
  Koper wordt veel gejat ja, maar niet op deze kleine schaal. Je hebt mogelijk honderden computers nodig om wat geld te kunnen krijgen.
  Want veel gewicht zal het niet zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 10 juli 2022 09:46
  @watashi wa maurice desu. Ik was niet bang dat men mijn computer zou gaan jatten hoor :)
  Ik wou er alleen mee aangeven dat koper duur en schaars is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 10 juli 2022 11:13
  Hoe zit dat dan met uitdrogen? De koelpasta van de playstation 4 wel vaker laten vervangen. geld dit dan ook voor koper bijv?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.