Achtergrond
Far Cry Primal

De geschiedenis van Far Cry: Wapens, geweld en iconische slechteriken

Heerlijke chaos

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Met de lancering van Far Cry 6 om de hoek is er geen beter moment om in de geschiedenis van één van Ubisofts langlopende franchises te duiken. Dankzij dinosauriërs, mutanten en meerdere iconische antagonisten is Far Cry in ieder geval nooit saai te noemen!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Ubisoft. Lees hier wat dat betekent

Dat alweer de zesde Far Cry-game op het punt staat om uitgebracht te worden, is mede te danken aan de sterke start die de franchise in 2004 maakte. Het oorspronkelijke spel werd door de destijds onbekende studio Crytek Frankfurt ontwikkeld, en had zijn populariteit vooral te danken aan diens open wereld en niet-lineaire gameplay, wat voor die tijd vrij uniek was. De open wereld varieerde enorm qua landschappen, met stranden, bossen, jungles, mijnen, grotten, moerassen en vulkanen.

In 2005 werd de Far Cry-IP overgenomen door Ubisoft.

De vrijheid die spelers ervaarden in het combineren van stealth-elementen en first person shooter-actie, blies hen in 2004 weg. Binnen vier maanden tijd waren er 730.000 exemplaren van Far Cry verkocht, en in 2008 tikten de verkoopcijfers de 1 miljoen aan.

In 2005 werd de Far Cry-IP overgenomen door Ubisoft. In de jaren die volgden verschenen er meerdere vervolgen, spin-offs - zoals drie Far Cry Instincts-games - en de Wii-titel Far Cry Vengeance. Ontwikkelaar Crytek kwam in 2007 zelf met een spirituele opvolger van Far Cry, Crysis, terwijl Ubisoft in 2008 het officiële vervolg uitbracht.

Far Cry 2

Voor Ubisoft was Far Cry 2 hun eerste game met een volledig open wereld. Net als zijn voorganger liep het spel grafisch gezien vooruit op zijn tijd. De game speelt zich af in een Afrikaans landschap met jungles, savannes, woestijnen en oerwouden. Voor dit vervolg besloot Ubisoft de sci-fi-elementen uit het eerste spel te negeren en een realistische ervaring te bieden, hoewel dit de gameplay op sommige momenten vertraagde. Het heen en weer rijden tussen missies duurde vaak erg lang, spelers werden geforceerd constant medicijnen tegen malaria in te nemen en er trad slijtage op bij de wapens.

In Far Cry 2 speel je als één van twaalf personages, ieder met hun eigen achtergrondverhaal. Er is daarnaast geen connectie met de eerste game. De oorlogssetting van de game is zwaar geïnspireerd door het boek Heart of Darkness, waarin twee Afrikaanse stammen tegen elkaar op worden gezet door een Europese koloniaal. Spelers worden ingehuurd om deze ‘Jackal’ te vermoorden.

Far Cry 3

Far Cry 3

Vier jaar na het verschijnen van de eerste Far Cry-game van Ubisoft, verscheen misschien wel het meest geliefde deel uit de franchise. Far Cry 3 keert op meerdere manieren terug naar wat het eerste deel zo sterk maakt, en maakte vooral op het gebied van personages enorme stappen vergeleken met beide voorgangers.

Far Cry 3 vindt plaats op de fictieve Rook Islands, dat lichtelijk gebaseerd is op Papoea-Nieuw-Guinea. Wanneer Jason Brody en zijn vrienden besluiten te gaan parachutespringen op vakantie, landen ze op een door piraten ingenomen eiland en worden ze gevangengenomen door de leider Vaas.

Vaas is een van de meest iconische personages in de franchise. De antagonist is charismatisch en tegelijk lichtelijk gestoord. Hij vormt een belangrijke rol in het verhaal, waar over het algemeen meer focus op wordt gelegd dan in de voorgaande games. Ondanks het lineaire verhaal bood de game echter weer een open spelwereld, dat qua setting meer weghad van de tropische setting uit het eerste deel.

Far Cry 3: Blood Dragon

Al een jaar na de lancering van het succesvolle Far Cry 3, kwam Ubisoft met de spin-off Far Cry 3: Blood Dragon. Deze game gooit het over een heel andere boeg, want hoewel de gameplay vergelijkbaar is met de hoofdgames, kan de setting haast niet verschillen van het tropische eiland uit Far Cry 3. Vooral voor mensen die de jaren 80 en 90 hebben meegemaakt, is Blood Dragon een geweldig nostalgisch ritje.

Zowel het verhaal als de gameplay hebben een humoristische toon. Zo zijn de vijanden waar de game naar vernoemd is de ‘Blood Dragons’: fluorescerende dinosaurussen die laserstralen uit hun bek schieten.

Als je Far Cry 3: Blood Dragon nog niet gespeeld hebt, maar de game je wel interessant lijkt, dan krijg je binnenkort de kans om de game alsnog te spelen: Blood Dragon zit namelijk inbegrepen bij de Far Cry 6 Season Pass!

Far Cry 4

Na de opmerkelijke maar zeer vermakelijke spin-off werd het in 2014 tijd voor een volwaardig nieuw deel. Deze kwam in de vorm van Far Cry 4, waarin de speler het opneemt tegen een charismatische, maar lichtelijk gestoorde antagonist. Qua uiterlijk kunnen Vaas uit Far Cry 3 en Pagan Min uit Far Cry 4 niet meer van elkaar verschillen: de één is een ruwe piraat, de ander een kleurrijk figuur die zich strak in een pak kleedt.

De setting van Far Cry 4 is wederom origineel, want Ubisoft koos ervoor de regenwouden en stranden te verruilen met de bergen en sneeuw van Kyrat, een plek geïnspireerd door Nepal en het Himalayagebergte.

Hoewel Far Cry 4 over het algemeen goed ontvangen werd, was de game niet immuun voor kritiek. Zo vonden sommige spelers de game iets teveel op zijn voorganger lijken. Commercieel gezien was Far Cry 4 wel een groot succes, aangezien de game met zeven miljoen exemplaren binnen enkele maanden destijds de beste lanceringsperiode in de franchise op zijn naam had staan. Die titel staat inmiddels op naam van Far Cry 5.

Far Cry Primal

Far Cry Primal is wederom een spin-off van de hoofdreeks, wat ook duidelijk te zien is aan de gameplay, die grotendeels van Far Cry 4 is overgenomen. De setting is echter wel volledig origineel. Sterker nog: Far Cry Primal is de eerste Far Cry-game die zich vóór de moderne tijd afspeelt. Het verhaal volgt Takkar, het hoofdpersonage dat begint als een ongewapende jager die uitgroeit tot de leider van een stam.

Far Cry Primal maakt veel gebruik van dieren, waar de speler op kan jagen of juist kan temmen om zij aan zij te vechten tegen vijanden. Zo is het mogelijk om een sabeltandtijger te temmen en hier vervolgengs op te rijden, of om een uil te gebruiken om de omgeving vanuit de lucht te scouten.

Far Cry 5

Commercieel gezien is Far Cry 5 het meest succesvolle deel in de franchise, hoewel critici en fans het niet altijd eens konden worden over de politieke implicaties die de game maakt. Far Cry 5 draait namelijk om het fictieve Hope Country, waar een prediker genaamd Joseph Seed grote invloed heeft gekregen. Hij beweert de inwoners van Hope County te beschermen tegen de ‘Collapse’, een globale ramp die het einde van de samenleving zou inluiden. Daarom is hij zoveel mogelijk mensen aan het rekruteren voor zijn ‘doomsday cult’. Daarbij maakt het hem weinig uit of dat op vredige wijze gebeurt, of met veel geweld: Seed en zijn manschappen zijn, zoals we van Far Cry-vijanden gewend zijn, niet te beroerd om geweld te gebruiken.

Het is aan de speler de taak om Joseph Seed uit te schakelen, maar voordat die kans zich voordoet moeten eerst zijn handlangers John, Jacob en Faith Seed een kopje kleiner gemaakt worden. Dit doen ze echter niet alleen, aangezien Far Cry 5 een compagnonsysteem toevoegt dat de speler laat kiezen tussen enkele bondgenoten om hen op hun missie te vergezellen. Co-op is daarmee een vast onderdeel van de Far Cry-reeks geworden.

Far Cry 5 is de bestverkochte Far Cry-game, met momenteel meer dan 25 miljoen verkochte exemplaren.

Far Cry New Dawn

Far Cry New Dawn

Ook Far Cry 5 kreeg zijn eigen spin-off in de vorm van Far Cry New Dawn. De game speelt zich af in dezelfde tijdlijn als Far Cry 5, zeventien jaar nadat de in Far Cry 5 gevreesde ‘Collapse’ plaats heeft gevonden en de wereld in een post-apocalyptische staat is beland.

Het verhaal richt zich op Prosperity, een dorpje dat gebouwd is op de locatie waar John Seed ooit leefde. De game kent een oude bedreiging in de vorm van de overblijfselen van Eden’s Gate, oftewel John Seeds voormalige manschappen, en een nieuwe bedreiging: de Highwaymen, een groep bandieten die rondtrekken en nederzettingen beroven voordat ze weer verdergaan. Net als in Far Cry 5 krijgen spelers de optie om zelf een personage te creëren om New Dawn mee te doorlopen.

Vooral de setting valt in New Dawn in positieve zin op: waar spelers in spin-off Primal de prehistorie bezoeken, doet men in New Dawn een post-apocalyptische wereld aan.

Far Cry 6 Artwork

Far Cry 6

Inmiddels is het tijd voor het volgende avontuur. In Far Cry 6 reizen spelers af naar Yara, een fictief eiland dat sterk geïnspireerd is door Cuba en omschreven wordt als de grootste Far Cry-speelwereld tot nu toe. Het eiland wordt met harde hand geregeerd door de genadeloze ‘El Presidente’ Antón Castillo, gespeeld door Giancarlo Esposito, vooral bekend voor zijn rol als Gus Fring in Breaking Bad. Spelers krijgen als taak om als guerrillastrijder Dani Rojas voor vrijheid te vechten door het tegen de dictator op te nemen.

Het zesde deel lijkt de meeste elementen die de Far Cry-reeks in al die jaren zo groot hebben gemaakt te combineren voor een ultiem totaalpakket. Het zelf kunnen aanpassen van het hoofdpersonage; de mogelijkheid om de game in co-op door te spelen; een indrukwekkende antagonist; de relatief realistische onderwerpen die gecombineerd worden met vaak absurde situaties in de vorm van dierlijke handlangers zoals een uit de kluiten gewassen alligator en speciale rugzakken om een hoop chaos mee te zaaien. Ubisoft heeft het concept na al die tijd zo goed als geperfectioneerd, dus het moet wel heel gek lopen wil de game fans van de reeks niet precies geven waar ze zich al die jaren al dik mee hebben vermaakt.

Far Cry 6 komt op 7 oktober uit voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Epic Games Store, Uplay en Google Stadia.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gelekte afbeeldingen tonen handheld van Lenovo Offline versie van Dragon Quest 10 aangekondigd
3

Reacties op: De geschiedenis van Far Cry: Wapens, geweld en iconische slechteriken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Charlie Mopps

  • 4 oktober 2021 13:18
  Deel 1 krijgt wel wat te weinig aandacht hier :) Wat een parel was dat. Compleet andere setting in vergelijking met de delen daarna. Meer science fiction IPV realisme (op de latere uitbreidingen na) Stond eerst bekend als X-isle weet ik nog. Wat een bijzonder spectakel in vergelijking met de shooters van toen. Zoveel jungle! En wat een mooi opbouwend verhaal destijds.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 4 oktober 2021 16:21
  @Charlie Mopps inderdaad die eerste was echt vet. Deel 2 nooit gespeeld, trok mijn pc toen niet. De andere delen vond ik allemaal tegenvallen. Ga deel 6 ook niet halen tenzij ze het compleet anders aanpakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Charlie Mopps

  • 4 oktober 2021 18:42
  @GoofyZ3 Deel 3 was eigenlijk wat 2 had moeten zijn. Oooh wat was deel 2 toch slecht met die haperende wapens en steeds terugkerende vijanden in die kampjes met idiote AI. Niks gemist. 3 wel veel gespeeld. Ik heb 5 nog liggen. Dat wordt de laatste voor mij. Ik denk niet dat ze nog iets spectaculairs gaan halen uit de serie. Het is inmiddels meer een cash grab geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.