De beste game-bordspellen | Gamer.nl

De beste game-bordspellen | Gamer.nl

Komen je vrienden langs voor een avondje plezier, maar wil je eigenlijk je favoriete gamewereld niet verlaten? Geen probleem! Er zijn inmiddels al vele bordspellen gemaakt gebaseerd op videogames, waar je je samen mee kunt vermaken. Daar zitten er ook wat tussen die lang niet slecht zijn. Gamer.nl zet er vijf voor je op een rijtje.

XCOM: The Board Game

De aliens vallen de aarde aan! Dat is in de game zo en dat is in het bordspel niet anders. En net als in de game zal er een hoop fout gaan en lijkt het soms onmogelijk om te winnen. Met maximaal drie vrienden strijd je tegen de buitenaardse invasie. Iedere speler neemt een van de vier rollen op zich, die ook daadwerkelijk anders spelen. Iedereen heeft een eigen opdracht om te vervullen: de wetenschapper bepaalt welke tech wordt onderzocht, terwijl de Squad Leader soldaten aan mi ies toewijst. Het is van belang om samen te werken om de aliens te kunnen verslaan.

Het unieke aan het bordspel is het gebruik van een (gratis) app, die je op een tablet of telefoon draait. De app bepaalt willekeurig hoe en wanneer de wezens aanvallen, wat het spel ontzettend onvoorspelbaar maakt. Het houdt ook de tijd bij, aangezien een van de fases van het spel tijdsgebonden is en dus snel doorlopen moet worden. Het spel krijgt er een heerlijk hectisch karakter van. Een speler roept constant de laatste updates en veranderingen van de app door, terwijl de andere teamleden hun best doen om onder die veranderende omstandigheden te werk te gaan.

Media has no description

Gears of War: The Board Game

Nog een spel waarin samenwerken van belang is en waar buitenaardse wezens de tegenstander zijn. En ook hier kan elk potje weer anders zijn. Het spel komt met zeven verschillende scenario's en de kracht van tegenstanders wordt willekeurig bepaald, dus aan variatie geen gebrek. Net als in de eerste games draait het bordspel om de samenwerking tu en de vier COG-soldaten, al kun je het ook met zijn tweeën of zelfs in je eentje goed spelen. De tegels en prachtige Locust-miniaturen worden willekeurig geplaatst en vervolgens is het doel om levend het einde van de kerker te halen.

De gevechten verlopen op basis van kaartjes; elke speler begint met een hand van zes actiekaarten. Die stellen niet alleen je mogelijke acties voor, maar gelden tegelijk ook als je levensmeter. Elke keer als je een actie speelt kom je dus een stapje dichter bij de dood, waardoor je constant moet afwegen of een actie wel echt nodig is. Elke beurt pak je twee kaarten en gooi je er eentje weg. Ook wordt er een Locust-kaart getrokken die bepaalt wat voor aanval je om je oren krijgt. Eigenlijk ben je er banger voor om zonder kaarten te komen zitten dan je bent voor de vijanden. Het duurt even om het spel door te krijgen en te begrijpen wat de beste tactiek is, maar als dat eenmaal lukt, is het een prachtig spel om met zijn vieren omheen te schreeuwen.

Media has no description

BioShock Infinite: The Siege of Columbia

De fantastische reis van Booker en Elisabeth zou waarschijnlijk moeilijk zijn om in een bordspel te vatten. Het is daarom waarschijnlijk maar beter ook dat de kartonnen versie dat niet probeert. Het spel concentreert zich op de grotere oorlog die zich afspeelt in de vliegende stad Colombia tu en de Vox Populi en de Founders. Twee teams van ieder één of twee spelers proberen de verschillende districten van de stad in handen te krijgen en hun tegenstander op afstand te houden. Onderweg krijg je allerlei opdrachten waarmee je het andere team dwars kunt zitten, door bijvoorbeeld leiders om te brengen, besli ingen te beïnvloeden of strongholds te verwoesten.

Het mooiste aan dit spel is hoe goed het de wereld van BioShock Infinite weergeeft. Je troepen zijn prachtige miniatuurtjes uit de game, van willekeurige shotgun-mannetjes tot Comstock zelf. Je verplaatst ze via de Skylines door te dobbelen en als je faalt loop je het gevaar dat je troepen uit de zwevende stad naar beneden vallen. Tevens zijn Booker en Elisabeth wel degelijk van de partij. Zij trekken een spoor van vernieling door de stad, bewegend via een willekeurige tijdlijn en kunnen je plannen behoorlijk dwarsbomen. Ineens begrijp je waarom al die figuren in de game zo'n hekel aan die twee hebben, want als ze het op hun heupen krijgen leggen ze al je belangrijke troepen om.

Media has no description

Starcraft: The Board Game

Zoals altijd in Starcraft draait ook het bordspel om de strijd tu en de Terrans, Proto en Zerg. Spelers kiezen een van de drie ra en en vechten tegen elkaar om de heerschappij over het universum. Ook in dit spel kan elk potje anders uitpakken, omdat het begint met het neerleggen van planeten. Samen bouw je elke keer dus een ander bord om op te spelen. Elk ras heeft zijn eigen deck aan kaarten, troepen en speciale krachten, waardoor elke speler zijn eigen tactiek kan vormen.

Elke beurt begint met het neerleggen van actiekaarten bij de planeten. Spelers doen dit vier keer om de beurt en pas als iedereen vier keer geweest is worden de kaarten een voor een omgedraaid en wordt hun effect toegepast. Omdat je tijdens het neerleggen van de kaarten een stapeltje maakt, worden de acties die als laatste bij een planeet zijn neergelegd als eerste uitgevoerd, waardoor de kaarten die je als eerste neerlegt vaak ondergesneeuwd raken. Het is dus zaak om goed na te denken en niet al je beste kaarten gelijk op tafel te gooien. Je kunt ook verschillende tactieken toepa en: wil je gelijk aanvallen, eerst technologie onderzoeken waardoor je deck met kaarten beter wordt, of voert je tegenstander ongemerkt een plan uit dat je eigenlijk moet dwarsbomen? Het spel is de eerste keer een beetje overweldigend, maar met een vaste groep vrienden die het een paar keer willen spelen is het een tactisch genot.

Media has no description

Doom: The Boardgame

Willekeurige borden zijn de rode draad in onze uitgekozen spellen, omdat ze elk potje weer anders maken en je het spel dus meerdere keren kunt spelen zonder je te vervelen. Ook in Doom wordt het bord telkens op een andere manier opgebouwd. Het spel bevat zelf vijf scenario's die je na kunt spelen, maar je kunt ze ook gemakkelijk zelf maken. Op internet zijn bovendien genoeg variaties te vinden. Eén speler neemt de Invaders onder zijn hoede, één tot drie anderen spelen als Marines. De Invaders hebben als doel om zes frags op hun naam te krijgen, de Marines hoeven eigenlijk alleen maar de uitgang van de kaart te bereiken.

Een frag wordt verdiend door een Marine om te leggen, maar die mag vervolgens wel op een afstandje weer respawnen. Marines mogen elke beurt kiezen of ze vier vakjes lopen en schieten, blijven staan en twee keer schieten, of lekker acht vakjes lopen. Op de kaart ontdekken ze allerlei geheimen, zoals computers of lichamen van andere mariniers, die weer bepaalde gebeurteni en ontketenen, bijvoorbeeld het vinden van een keycard waarmee je door gesloten deuren kan. De tegenstander mag met de Invaders lopen én heeft allerlei kaarten waarmee hij valstrikken en andere verra ingen kan gebruiken, zoals het sterker maken van zijn troepen. Ook in Doom is tactiek weer van belang: wanneer werk je samen tegen de Invaders, en wanneer probeer je vooral je eigen hachje te redden en de uitgang te bereiken? Het spel werkt ontzettend goed, het is dan ook jammer dat het niet meer gemaakt wordt. Doom: The Boardgame is een soort verzamelobject geworden dat best moeilijk op te sporen is, maar dat kan zeker de moeite waard zijn.

Media has no description
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou