Bekijk hier de uiteindelijke Top 100 van 2012.

LittleBigPlanet (Vita)

Eindeloze Mogelijkheden
Het LittleBigPlanet-universum wordt rap uitgebreid en met LittleBigPlanet heb je al de vierde platformgame met de pittenzakmannetjes te pakken. Maar dat betekent niet dat de serie stilstaat. Met het Vita-deel wordt er leuk gebruikgemaakt van de mogelijkheden van het apparaat. Daarnaast zijn er tal van minigames te ontdekken die even verslavend als leuk zijn. Een nieuw schattig en niet te missen deel in de serie.

 

Giana Sisters: Twisted Dreams (PC)

Droom van een game
Hoewel het eerste deel een beetje scheef wordt aangekeken omdat het een regelrechte kloon van Super Mario betrof, daar is Twisted Dreams een echt waardevolle aanvulling voor het platformgenre. Met een grafische stijl en soundtrack om van te smullen, wordt de toon gelijk goed gezet. En de hoge moeilijkheidsgraad die doet denken aan vroeger tijden, maakt het helemaal af.

Mark of the Ninja (PC, XBLA)

Mis ‘m niet
In het donker je kans afwachten om nietsvermoedende bewakers met een soepele beweging uit te schakelen, dat is hoe ninja’s te werk gaan. Of in dit geval: jij. De duisternis is je grootste vriend in dit avontuur van Klei Entertainment, dat ons eerder het eigenzinnig ogende Shank bracht. Naast geruisloos moorden spelen ook puzzels een grote rol in dit avontuur, waardoor je een rijke en complete ervaring krijgt voorgeschoteld.

 

Gravity Rush (Vita)

Ondersteboven van deze game
Met een spelontwerp dat ten volste wordt gebruikt, is het gebruik van zwaartekracht meer dan een gimmick. Kat kan van muur naar vloer naar plafond bewegen zolang haar meter dit toelaat, waardoor verticaliteit en complexiteit in Gravity Rush zijn te vinden zoals in geen ander. In dit prachtig vormgegeven avontuur zweef en val je als speler van de ene verbazing in de andere. Het enige jammere aan de game is dat er een einde aan zit.

 

Need for Speed: Most Wanted (PC, PS3, X360)

Hoog op ons verlanglijstje
Hoe ze racegames moeten maken, dat weten ze bij Criterion wel. Most Wanted gooit de traditionele Need For Speed-structuur overhoop en laat de speler vanaf het begin vrij. Heb jij geen zin om races in slome bakken te doorlopen? Zoek dan een bloedlinke bak in de spelwereld op, neem ‘m over en start een evenement naar keuze. Vervolgens scheur je met heerlijke arcade-actie door een grote open wereld van crash naar crash, terwijl elke flitspaal en billboard je eraan herinnert hoe je vrienden presteren in deze gigantische speeltuin.

 

Max Payne 3 (PC, PS3, X360)

Alles in de strijd
Als beveiligingsagent met een drankprobleem en een slecht humeur, kom je in deze third-person shooter van de regen in de drup. Stijlvolle actiescènes waarin je in slow motion wegduikt voor vijandelijk vuur, worden afgewisseld met pakkende tussenscènes die Max Payne’s verval verder schetsen. De momenten in deze game worden memorabel door de Rockstar-touch; de tijd nemen voor het neerzetten van de personages en situaties en vervolgens alle remmen los. Bovendien bij momenten old school-moeilijk.

Street Fighter X Tekken (PS3, X360, Vita)

Het beste van twee werelden
Hoewel de vechtstijlen van de Street Fighter- en Tekken-serie behoorlijk uit elkaar liggen, weet deze cross-over de werelden goed te verenigen met elkaar. De Tekken-personages houden hun vloeiende knoppencombinaties, de getimede bewegingen zijn nog altijd van belang bij de Street Fighter-personages. De game is hiermee dus geschikt voor zowel Tekken- als SF-fans, alsook nieuwkomers voor beide series. Een hele prestatie.

 

Football Manager 2013 (PC)

Van FC Bal op het Dak tot Champions League-kampioen
Ieder jaar weer weten de Football Manager-games menigeen wekenlang achter de pc te krijgen. Je eigen voetbalteam samenstellen, talenten spotten, de goede versterking binnenhalen en proberen de concurrentie af te troeven, daar gaat het om. Ieder jaar wordt de game weer uitgebreider (misschien zelf te groot?) en de 2013-editie is daar geen uitzondering op. Voor mensen met iets minder tijd is er de Classic-modus: nog steeds enorm diepgaand, maar ook wat beheersbaarder.

 

Heroes of Order & Chaos (Android, iPad, iPhone)

Lol op je mobiel
Heroes of Order & Chaos laat zien dat je een mobiele game kunt produceren waar een fanatieke gamer een flinke kluif aan heeft. Uitgever Gameloft heeft ook voor dit bloedmooie avontuur hun bekende bedrijfsfilosofie toegepast: pak een populair speltype, neem een topgame in het genre als visuele inspiratie en maak het geheel geschikt voor een touchscreen. In dit geval is League of Legends die inspirator en het resultaat een ontzettend verslavende game.

 

NBA 2k13 (PC, PS3, Wii U, X360)

De beste sportgame van het jaar
De NBA 2K-games weten dat sport meer is dan de regels goed en overtuigend in beeld brengen met mooie animaties. Het gaat om beleving, emotie en het gevoel van controle. De basketbalserie blinkt uit in de presentatie (van de sport) en is daardoor al jaren beter dan bijvoorbeeld het klinische FIFA. Tel daarbij op dat de game barst van de content en je hebt een sporttitel die je eigenlijk niet mag missen.

 

Sound Shapes (Vita)

Klinkt als een topper
De hoofdrol in dit bijzondere platformavontuur is weggelegd voor de muziek, die het ritme van jouw spel(en) volledig bepaalt. Een avontuur dat met geen enkele pen helemaal goed valt te beschrijven, maar vooral iets dat je zelf moet ervaren. Ben je door de kunstwerken van de makers zelf heen, dan staat er een aantrekkelijke editor te wachten waarin je jezelf een waar kunstenaar kunt wanen.

 

Dear Esther (PC)

Bijzondere wandeling
Hoewel er van gameplay of zelfs interactiviteit maar weinig sprake is, is Dear Eshter een ervaring die je niet wil missen. Terwijl je loopt over een prachtig vormgegeven eiland met indrukwekkende vistas, krijg je flarden contextloze teksten voorgelezen. Aan de speler om je deze te construeren. Dear Esther zal je nooit vertellen wat voor betekenis je waaraan moet geven, slechts de te bewandelen route over het eiland wordt voor je uitgestippeld.

Fez (XBLA)

Daar is 'ie dan eindelijk
Vijf jaar lang heeft Phil Fish, met de hulp van slechts een enkele programmeur en een paar artiesten, lopen zwoegen aan zijn droomproject. Maar het resultaat mag er zijn. In de game draait de speler een koddige 2D-spelwereld steeds kwartslagen om zich zo een weg door de puzzels en spelwereld te werken. Een innemende en charmante game.

 

ZombiU (Wii U)

Nagelbijtend spannend
Zie te overleven in de straten van een door zombies overspoeld Londen. Met een cricket bat mep je soms een enkele zombie van je af, nog vaker zul je op de vlucht slaan omdat de overmacht aan ondoden te groot is. Alleen door omgevingen tijdig te scannen, zombies af te leiden en vuurwapens op te duikelen, kun je overleven. Mocht je gegrepen worden door een zombie, dan is dood ook echt dood en mag je met een nieuwe overlever alles opnieuw proberen te doorlopen. Dark Souls met een zombiesausje dus.

Halo 4 (X360)

Nieuwe ontwikkelaar, nieuwe topgame
De originele Halo-ontwikkelaar Bungie zette een overtuigende en grote scifi-serie neer en met het gloednieuwe 343 Industries aan het roer was het afwachten wat er met de Halo-reeks zou gebeuren. Maar niets dan lof voor de nieuwelingen die een interessante singleplayercampagne en ijzersterke multiplayer hebben afgeleverd die helemaal past in het Halo-universum. Laat de volgende delen maar komen, dan spelen we tijdens het wachten de coöperatieve Spartan Ops-afleveringen door.

 

Spelunky (XBLA)

Een echte Indie Jones
Probeer in razend moeilijke platformlevels het einde te halen. Klinkt als een leuke uitdaging. Eentje die van wat extra pit wordt voorzien doordat levels willekeurig gegenereerd worden. Na ieder sterfgeval word je daardoor voor een nieuw level en uitdaging gesteld. Daarmee haalt de game op steeds weer nieuwe manieren het bloed vanonder je nagels. Op een goede manier.

 

Journey (PSS)

Prachtige reis
Hoewel de reis binnen een uur over kan zijn, weet Journey met zijn betoverende beelden, intense muziek en unieke manier van non-verbale communicatie tussen verschillende spelers, iets heel bijzonders neer te zetten. Een game die je in vervoering brengt.

 

Borderlands 2 (PC, PS3, X360)

Te gek voor woorden
Veel meer dan een simpel vervolg. Met uitzinnige personages, een kleurrijke en gestoorde wereld en één van de betere bad guys in games van de laatste jaren, heb je een game te pakken waar je met gemak tientallen uren in kunt steken. Al was het maar omdat je telkens weer nieuwe, betere willekeurig gegenereerde wapens en schilden oppakt en wilt uitproberen op al het uitschot van de planeet Pandora.

 Mass Effect 3 (PC, PS3, Wii U, X360)

 Grootse afsluiter
Het einde van Mass Effect 3 ligt gevoelig, maar wij zijn van mening dat de reis belangrijker is dan het einddoel (vandaar dat ook Journey en Dear Esther ons zo kunnen bekoren). Los van deze discussie is Mass Effect 3 ook een steengoede scifi-RPG waarin grootschalige gebeurtenissen afgewisseld worden met diepgaande persoonlijke verhalen, gepresenteerd in een rijk vormgegeven universum.

 

 The Walking Dead (PC, PS3, X360)

 Doet nieuwe dingen
Goede of slechte keuzes bestaan niet echt in The Walking Dead. Alleen verplichte keuzes waarvan de uiteindelijke gevolgen moeilijk te overzien zijn. Door te spelen met de onzekerheid over de toekomst, weet The Walking Dead het gevoel van een zombieapocalyps angstig dichtbij te brengen. En dat werkt allemaal toe naar een onverwachte climax die je niet gemist mag hebben…

Diablo III (PC)

Looten tot je scheel ziet
Een preview op een Amerikaanse site omschreef Diablo III nog het beste: Klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik klik. Et cetera. Het verzamelen van steeds betere spullen, het verslaan van demonen, het is een verslavende bezigheid die door Blizzard tot in de puntjes is verzorgd en wordt gepresenteerd aan de speler.

 

Far Cry 3 (PC, PS3, X360)

Wat ruist er door het struikgewas
Op een tropisch eiland barst de pleuris uit en als ware Rambo moord je hele dorpen uit om achter de waarheid te komen. Of: op een tropisch eiland breekt de pleuris uit en vanuit de jungles bespied je vijanden, steek je ze geruisloos neer en infiltreer je zo de linies. Of…ach, je snapt wel waar we heen willen. First-person shooter Far Cry 3 laat je volledig vrij in je aanpak van ieder potentieel probleem en is een speeltuin waar je jezelf compleet in kunt verliezen.

Torchlight II (PC)

Diablo III-beater
Hoewel Torchlight II weinig vernieuwende dingen doet voor de lootgame an sich, is het wel een ijzersterke titel die door zijn aantrekkelijke prijskaartje gekoppeld aan torenhoge kwaliteit, een absolute topper is. Of zoals we in de recensie al zeiden: “De game is langer, heeft meer monsters, omgevingen en wapens, bevat grote open omgevingen vol zijmissies en gooit het oude klassensysteem overboord voor interessantere keuzes en voegt als klap op de vuurpijl ook nog even multiplayer voor zes man toe.”

 

 Assassin's Creed III (PC, PS3, Wii U, X360)

 Groots, meeslepend
Met een nieuw hoofdpersonage en een compleet nieuwe setting is Assassin’s Creed III een prima instapmoment voor nieuwkomers. Voor trouwe volgers van de serie is het vooral een compleet nieuw deel dat nog groter en uitgebreider is. Er wordt tijd genomen om personages te introduceren en naast doelwitten vermoorden is er in de spelwereld meer dan genoeg te doen. Van het jagen op wild tot hele zeeslagen uitvechten. Deze wereld wordt zo overtuigend neergezet, dat we zweren dat we zelf in het Boston van de 18e eeuw zijn geweest.

 

 Guild Wars 2 (PC)

 Een revolutie in een conservatief genre
MMO’s vallen over elkaar heen de afgelopen jaren en geen enkele wist ook maar echt impact te maken. Het bleef allemaal hangen in goeie bedoelingen, een paar simpele twists op beproefde recepten en that’s it. Guild Wars 2 doorbreekt alle barrières en weet met zijn dynamische wereld een veel levendiger en organischer gevoel aan de doorgaans wat statische MMO te geven. De gevechten zijn enorm interessant doordat personagelevels worden geschaald naar het gebied, waardoor zelfs een veteraan in een begingebied op zijn hoede moet zijn. Daardoor is er voor zowel nieuwkomer als veteraan (ook samen) genoeg te beleven in de fantasievolle onlinewereld van Tyria. En zo zouden we nog wel tientallen verbeteringen, vernieuwingen en veranderingen kunnen opnoemen. Het zouden tientallen bevestigingen zijn van één feit: Guild Wars 2 is de beste game van het jaar 2012.