De 20 grootste toppers van het najaar | Gamer.nl

De 20 grootste toppers van het najaar | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Forza Horizon 2 (3 oktober) 
De Forza-serie levert altijd ijzersterke racers en is een goede reden om een Xbox One in huis te halen. De spin off-serie Horizon verraste ons twee jaar geleden met een open wereld om lekker in te scheuren. Onze review van het tweede deel staat inmiddels al een tijdje online, en hoewel het gevoel van ontdekking volgens redacteur Joe wat heeft ingeleverd, is de game met een dikke 8,5 zeer de moeite waard. 

Forza Horizon 2

Middle Earth: Shadow of Mordor (3 oktober) 
Filmgames hebben niet het beste imago. Meestal gaat het om een product dat zo snel mogelijk in elkaar is gedraaid om een graantje mee te kunnen pikken van een grote bioscoop-release. Sinds de Batman: Arkham-games de bioscoopfilms los lieten en lekker hun eigen verhaal gingen vertellen, zijn we echter niet meer zo huiverig voor spellen met een licentie. En dat is niet de enige overeenkomst die Shadow of Mordor heeft met Batman, zoals Thijs in juli al opmerkte. De vloeiende gevechten lijken namelijk zo uit de Arkham-games te komen. Tel daar nog een intere ant systeem bij op waarin de vijandige orks promotie kunnen maken als ze jou verslagen hebben, en je hebt een zeer veelbelovende game in handen. 

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Super Smash Bros. (3 oktober / winter) 
De koddige mascottes van Nintendo zijn niet altijd alleen maar vrolijk en blij. Soms willen ze elkaar de hersens inslaan. Smash Bros. is al jaren een begrip voor Nintendo-fans en is vaak ook een reden om een nieuwe console aan te schaffen. De fighter komt op 3 oktober voor het eerst ook uit op de 3DS, en we zijn benieuwd of het spel ook tot zijn recht komt op een kleiner schermpje. De Wii U-versie kunnen we nog deze winter verwachten, al is een precieze releasedatum niet bekend. Op de E3 voelde al we de liefde voor deze twee titels en concludeerde Gerard dat Nintendo eigenlijk niets meer fout kan doen. 

Super Smash Bros.

Alien: Isolation (7 oktober) 
Alien heeft een beetje een nare bijsmaak gekregen in de gameswereld. Na de grote teleurstelling van Colonial Marines zijn gamers huiverig voor een nieuw spel uit deze filmwereld. Isolation moet daar echter verandering in brengen en maakt de gedurfde keuze om de enge setting uit de eerste film na te bootsen. Dat betekent geen grote vuurgevechten tegen een leger aan buitenaardse wezens, maar een psychologisch gevecht met een enkele angstaanjagende vijand. Thijs noemde het in juni al buitenaards eng en binnenkort weten we of het eindproduct ook zo griezelig is. 

Alien: Isolation

DriveClub (8 oktober) 
DriveClub kent een hobbelige geschiedenis. De game zou in eerste instantie samen met de PlayStation 4 lanceren, maar werd op het laatste moment uitgesteld. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en komt het spel nu pas uit. Al dat uitstel is echter niet voor niets geweest, zoals Joe in september al schreef. De game is er grafisch gezien flink op vooruit gegaan en de gameplay doet denken aan PGR met een middenweg tu en arcade en simulatie. Het is één van de weinige grote titels die Sony dit najaar in de aanbieding heeft voor de PlayStation 4, dus hopelijk is het een game die ons even zoet kan houden. 

Driveclub

The Evil Within (14 oktober) 
De grootvader van de Japanse horrorgames, Shinji Mikami, wil met The Evil Within het genre nieuw leven inblazen. Nu Resident Evil niet echt eng meer is, hoopt Mikami met een naargeestige mindfuck je weer de stuipen op het lijf te jagen. Ron was in mei matig enthousiast over de game en noemde een gebrek aan precisie in de besturing en gedateerde graphics als grootste minpunten. Maar hij was wel flink geschrokken van een muur van bloed, dus wie weet maakt de horror alles goed.

The Evil Within

Borderlands: The Pre-Sequel! (17 oktober)
Wat gebeurde er eigenlijk tu en de eerste en de tweede Borderlands? We hebben het ons nooit echt afgevraagd, maar toch krijgen we nu het antwoord in The Pre-Sequel! De game borduurt verder op de sterke basis van deel 2 en voegt een paar nieuwe snufjes toe, zoals open maanlandschappen, waardoor de chaos nogal ongecontroleerd wordt. Maar ja, we kunnen wel eindelijk met Claptrap spelen!

Borderlands: The Pre-Sequel

Sid Meiers Civilization: Beyond Earth (24 oktober)
Alpha Centauri is nog altijd een kla ieker onder de pc-games, en met Beyond Earth keert Sid Meier eindelijk terug naar de ruimte. Dit keer vormt Civilization V, waar we al vele honderden uren aan kwijt raakten, de basis voor de game, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Volgens Wilbert ben je nog vrijer in hoe je de toekomst vormgeeft, wat met name in multiplayer weer een heel nieuwe ervaring kan geven.

Civilization: Beyond Earth

Bayonetta 2 (24 oktober)
Het leek er niet op dat we nog een Bayonetta zouden krijgen na de teleurstellende verkoop van het eerste deel. Nintendo stak echter de reddende hand uit, met als gevolg dat het tweede deel nu exclusief naar de Wii U komt. Op de E3 zagen we al dat dit vervolg eigenlijk verder gaat waar deel 1 ophield, met vloeiende combinaties en hetzelfde vreemde stijltje. Daarmee wordt het waarschijnlijk ook weer een cultkla ieker, die veel lof krijgt maar bij het grote publiek niet aanslaat.

Bayonetta 2

Sunset Overdrive (31 oktober)
Niet alle shooters hoeven serieus en grauw te zijn. Dat bewijst Sunset Overdrive, een kleurige third person-shooter die zich weinig aantrekt van de natuurwetten. In een vloeiende combo schiet je vijandige mutanten af, grind je oneindig lang over elektriciteitskabels en race je zo snel mogelijk door de stad heen. Het is allemaal heerlijk vreemd, al valt de humor af en toe een beetje dood. Thijs zegt in zijn preview dan ook dat Sunset Overdrive waarschijnlijk niet voor iedereen is weggelegd.

Sunset Overdrive

Call of Duty: Advanced Warfare (4 november)
De release van een nieuwe Call of Duty is elk jaar weer een evenement. En de game trekt elk jaar ook weer evenveel negatieve als positieve reacties naar zich toe. Ron kon na slechts een paar potjes spelen nog niet echt zeggen of er dit jaar genoeg wordt vernieuwd, maar een paar nieuwe snufjes hebben we al wel gezien. Zo zal het exoskeleton, een geavanceerd harnas waarmee je kunt double jumpen en dashen, zijn invloed hebben op de gameplay. Maar daar kunnen we pas echt over oordelen na de release.

Call of Duty: Advanced Warfare

A a in's Creed: Unity & Rogue (13 november)
Als je al vond dat er teveel A a in's Creed-games uitkomen, dan ga je je daar dit jaar nog meer aan ergeren. Op de nieuwste spelcomputers krijgen we Unity, dat zich afspeelt tijdens de Franse Revolutie en ons veel grafische pracht en praal voorschotelt. Maar de vorige generatie wordt niet overgeslagen en krijgt zowaar zijn eigen game, Rogue. Daarin staan gevechten op zee wederom centraal én speel je eindelijk eens met een Templar. Dat is hopelijk intere ant genoeg om de game bestaansrecht te geven.

A a in's Creed: Unity

World of Warcraft: Warlords of Draenor (13 november)
De vijfde uitbreiding van World of Warcraft alweer. Hoewel de hype rondom de meest populaire mmo ooit al weer een tijdje is gaan liggen, lijkt Blizzard er met Warlords of Draenor alles aan te doen de kwaliteit van de game zo hoog mogelijk te krijgen. De uitbreiding draait dan ook om de fan-favorite orcs, om precies te zijn Grommash Hellscream, die een overweldigend leger aan het verzamelen is. Spelers kunnen hun eigen Garrison opbouwen in de game, een soort fort dat geldt als de thuisbasis voor computergestuurde personages die de spelwereld ingestuurd kunnen worden. Dat geeft een heel nieuwe lading aan het spel.

World of Warcraft: Warlords of Draenor

PES 2015 (13 november)
Elk jaar is het weer de vraag: PES of FIFA? Laatstgenoemde ligt alweer een tijdje in de winkel en scoorde bij ons een meer dan fatsoenlijke 8. Vooral de houterige animaties en lelijke gezichten stonden ons tegen. Een kans dus voor PES om te scoren, zoals wij in juni eigenlijk al voorzagen. PES wil in ieder geval terug naar de gloriedagen op de PlayStation 2 en legt de focus op het controleren van een wedstrijd.

PES 2015

Halo: The Master Chief Collection (14 november)
Zeg je Xbox, dan zeg je Halo. Master Chief is een waar icoon geworden voor de spelcomputer. Om te zorgen dat je nu echt je Xbox 360 kunt ontkoppelen van je tv, worden alle genummerde Halo's in een bundel naar de Xbox One gebracht. De Master Chief Collection is een enorme bundel geworden, inclusief de legendarische multiplayer van deel 2. Wat je favoriete Halo ook is, voor shooter-fans is dit niet te mi en.

Halo: The Master Chief Collection

The Crew (14 november)
In de strijd om de race-fans doet naast Sony en Microsoft ook Ubisoft dit jaar een duit in het zakje. Eerder in het jaar vonden we de besturing van The Crew nog een beetje vlak, maar onlangs moest redacteur Pascal die woorden terugnemen. Het blijkt dat je heerlijk kunt scheuren, en dat de volledig nagemaakte Verenigde Staten een indrukwekkend gebied is om in rond te rijden, met mi ies die daadwerkelijk 4 uur duren. Met een nadruk op het vormen van clubjes met je vrienden zou The Crew zich nog wel eens staande kunnen houden tu en het racegeweld van dit najaar.

The Crew

Far Cry 4 (18 november)
Na het fantastische derde deel is de Far Cry-serie plots een knaller die op veel aandacht kan rekenen. Het vierde deel lijkt je nog vrijer te laten en met berijdbare olifanten, helikoptertjes en wingsuits de chaos nog eens flink op te schroeven. Volgens Arthur is het echter Kyrat, de open spelwereld vol besneeuwde bergtoppen en diepe ravijnen, die de show steelt.

Far Cry 4

Grand Theft Auto 5 (18 november)
De huidige generatie spelcomputers wordt tot nu toe gekenmerkt door een groot aantal re-releases. Om te verhullen dat er eigenlijk nog niet veel spellen klaar zijn om uit te komen, worden de grootste hits van de vorige generatie opgepoetst en opnieuw uitgebracht. Ook GTA 5 zal zijn opwachting maken op de Xbox One en PS4, en daar zijn we niet bepaald rouwig om. Rockstar kennende gaat het hier niet om een makkelijke port, maar kunnen we echt een definitieve versie van de monsterhit verwachten.

LittleBigPlanet 3 (19 november)
Wie is er nou schattiger dan Sackboy? Het grappige poppetje is met zijn guitige platformserie een van de gezichten van de PlayStation geworden. We zijn inmiddels toe aan het derde deel en Sakboy krijgt er eindelijk wat vriendjes bij, die allemaal hun eigen vaardigheden hebben. We zagen in juni dat de game creatievelingen nog meer vrijheid geeft om hun eigen levels te maken. Gelukkig zijn er voor mensen die zich door al die vrijheid geïntimideerd voelen ook genoeg gevarieerde levels om door te spelen.

Dragon Age 3: Inquisition (21 november)
Dragon Age heeft een moeilijke relatie met de fans, wat wij eerder al samenvatte in een artikel over de geschiedenis van de serie. Na het succesvolle Origins stelde deel 2 zwaar teleur: het was een stuk toegankelijker gemaakt en was bovendien veel te kort. Inquisition lijkt echter weer het juiste pad te hebben ingeslagen met een grootse wereld en tactische gevechten. 

Dragon Age: Inquisition

Welke game van dit najaar kijken jullie het meeste naar uit? Laat het weten in de reacties hieronder!


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou