De 10 beste Saturn-games | Gamer.nl

De 10 beste Saturn-games | Gamer.nl

Commercieel gezien had de Sega Saturn het vanaf het begin al moeilijk en het is misschien daarom wel dat deze console vaak vergeten wordt. Zonde, want de Sega Saturn heeft genoeg goede games die nog steeds het spelen waard zijn. De console is bovendien een monument voor vroege 3D-games die op de hardware van de Saturn uitstekend tot hun recht kwamen. De volgende tien titels horen tot de absolute top van Sega’s in 1995 uitgebrachte console.

Guardian Heroes

Guardian Heroes is door zijn unieke grafische stijl, uitstekende beat ‘em up-actie en vertakkende verhaallijn een ware cultkla ieker. Die status is volledig terecht, want weinig andere sidescrollers waarin je de ene na de andere brutale vijanden aan de kant beukt hebben zoveel flair. De gameplay weet zichzelf te onderscheiden door met diepte te werken, waardoor je door snel te wi elen aanvallen kunt ontwijken. Met vijf verschillende speelbare personages, een karmasysteem dat aan de hand van je acties bepaalt welke kant het verhaal op gaat en een soundtrack van de band Yellow Magic Orchestra, is het moeilijk een wereld voor te stellen waarin Guardian Heroes geen geliefde game is.

Guardian Heroes

NiGHTS into Dreams…

In de schaduwwereld tu en 2D- en 3D-games leeft NiGHTS Into Dreams… een platformer van Sonic Team met een jokerachtig figuur in de hoofdrol. NiGHTS vliegt zoals de titel van het spel doet vermoeden door dromen heen en terwijl ze dat doet moet ze zoveel mogelijk objecten verzamelen en zich door ringen manoeuvreren. De tijd om dit te doen is beperkt, want zodra haar energie op is transformeert NiGHTS weer in de twee kinderen die haar hebben opgeroepen. Zodra dit het geval is, verandert het spel in een 2D-platformer met Claris en Elliot in de hoofdrol. Ben je door je tijd heen, dan maakt een wekker de kinderen wakker voordat ze kwaadaardige nachtmerries hebben kunnen afwenden.

NiGHTS

Virtua Fighter

In het rijtje van legendarische fightinggames wordt Virtua Fighter soms vergeten en dat is volkomen onterecht. Deze titel wist het genre namelijk als eerste naar de derde dimensie te brengen met graphics die voor die tijd ongekend waren. Met een simpel te leren, maar moeilijk te meesteren vechtsysteem, bestaande uit slechts drie knoppen, is Virtua Fighter in sommige opzichten nog steeds een verademing om te spelen. De nu behoorlijk gedateerde uit polygonen opgebouwde vechtersbazen, zoals Akira Yuki en Wolf Hawkfield, zien er in hun originele vormen nog steeds het beste uit. Met zijn vooruitstrevende stijl heeft Virtua Fighter zichzelf namelijk onsterfelijk gemaakt.

Virtua Fighter

Sega Rally Championship

Rallyrijden was zelden zo gaaf als in Sega Rally Championship. De race voor de wereldbeker brengt je naar drie compleet verschillende locaties om op te karren. Of je nu in de woestijn, door een bos of langs de bergen racet, het komt uiteindelijk steeds op hetzelfde neer: de eerste plek bereiken. De constante tijdsdruk die je tijdens het racen ervaart om een volgende checkpoint te halen zorgt ervoor dat de races nooit saai worden. De selectie van auto’s is naar huidige maatstaven mi chien beperkt, maar het oog voor detail waarmee ze zijn gedigitaliseerd is nog steeds indrukwekkend. De met logo’s en stickers beplakte Toyata Cecilia GT-Four en Lancia Stratos HF zijn voor Sega daarom bijna net zo iconisch als die ene blauwe egel.

Sega Rally Championship

Radiant Silvergun

De hoogtijdagen van de shoot ‘em up liggen inmiddels ver achter ons, maar gelukkig zijn er zoveel kla iekers binnen dit genre dat er weinig reden tot klagen is. Radiant Silvergun is zo’n game die een dergelijke legendarische status geniet, omdat het spel het net allemaal even anders doet. Zo heeft het spel geen power-ups, maar zeven standaard wapens die op ieder moment door verschillende knoppencombinaties geselecteerd kunnen worden. Slim wi elen tu en het arsenaal is de kern van het spel, want voor iedere situaties is er wel een geschikt wapen. Door op het juiste moment te wi elen en tegelijkertijd bij het schieten rekening te houden met de kleurenpatronen van de vijanden op het scherm, haal je in de meeste punten binnen. Daarmee is Radiant Silvergun een van de weinige games die de balans tu en vingervlugge actie en tactische mogelijkheden opzoekt en vindt.

Radiant Silvergun

Panzer Dragoon Saga

De eerdere Panzer Dragoon-games waren zeer goede rail-shooters waarin je op de rug van een draak door de meest exotische locaties vliegt om een kwaad keizerrijk te verslaan. Saga doet het allemaal even anders en maakt er een heuse rpg van. Nog steeds breng je veel tijd door op de rug van een draak, maar er zijn deze keer gevechten die een intere ante mix vormen van real-time en turn-based. Bovendien is het voor het eerst ook mogelijk om helemaal vrij de omgevingen te verkennen. Dat gaat te voet, maar ook gewoon weer op de rug van zo’n mythische hagedis. Het maakt van Panzer Dragoon Saga een game die duidelijk een liefdesbrief is aan de serie.

Panzer Dragoon Saga

Shining Force 3

Shining Force 3 heeft niet een, niet twee, maar drie afzonderlijke verhaallijnen die elkaar op specifieke punten overlappen. Van die ambitieuze opzet bleef in de overzetting naar het Westen echter maar weinig over. Alleen het eerste scenario wist de oversteek te overleven, maar dat Shining Force 3 alsnog een plek in deze lijst heet weten te veroveren, zegt veel over hoe goed deze verhaallijn alsnog is. Met veel prachtige polygonen, complexe turn-based gevechten en een prettig, doch clichématig verhaal om bij weg te dromen, is dit een rpg die geheel terecht een uitstekende status geniet.

Shining Force 3

House of the Dead

Natuurlijk heeft House of the Dead fantastisch slecht geacteerde tu enfilmpjes die een grote drijfveer vormen om vooral door te spelen. Toch zou het niet netjes zijn om de game enkel op de emotieloze uitgesproken zinnen en bizarre voice-acting af te rekenen. De schietactie waarin twee agenten zich over een vaste baan door de ene na de andere locatie vol zombies begeven speelt heerlijk weg en heeft bovendien een boel lollig geweld als gevolg. Het is moeilijk voor te stellen dat deze game destijds zo controversieel was, want House of the Dead is zelfs zonder de hilarische tu enfilmpjes onmogelijk serieus te nemen.

House of the Dead

Daytona USA

Daytona USA is nog zo’n legendarische racegame uit de stal van Sega. In dit spel staan niet rallyraces, maar races op een gesloten circuit met tientallen andere auto’s centraal. Dezelfde tijdsdruk is nog wel aanwezig, waardoor je constant opgejaagd wordt om zo snel mogelijk het volgende checkpoint te bereiken. Met de keuze uit drie banen is Daytona USA niet bepaald uitgebreid, maar dit is echt een game die het moet hebben van de kleine details. De manier waarop de voorgrond en achtergrond afhankelijk van elkaar scrollen, bijvoorbeeld, of de uitstekende multiplayer die je echt het gevoel geeft achter het stuur te zitten van een opgefokte stockcar.

Daytona USA

Virtua Cop

In het rijtje van games zoals Virtua Fighter en Virtua Fighter horen de agenten van Virtua Cop natuurlijk ook thuis. Met dezelfde blokkerige, uit polygonen opgebouwde stijl is dit een uitstekende lightgun-game waarin Michael Hardy en zijn partner James Cools het opnemen tegen een misdaadsyndicaat dat zich bezighoudt met wapenhandel. Echt intere ant wordt Virtua Cop door het feit dat je als politieagent meer punten verdient door vooral niet op onschuldige burgers te schieten. Criminelen zijn ondertu en meer waard zijn als je ze onschadelijk weet te maken door ze in hun handen te schieten. Dat laatste klinkt naar huidige maatstaven mi chien logisch, maar het was Virtua Cop die de mogelijkheid introduceerde om vijanden op specifieke punten te beschieten om ze onschadelijk te maken.

Virtua Cop

Natuurlijk zijn er nog veel meer games die uitstekend zijn op de Sega Saturn. De volgende spellen vielen helaas net buiten de top 10, maar zijn alsnog het vermelden waard: Burning Rangers, Dragon Force, Saturn Bomberman, Panzer Dragoon II Zwei, Mr Bones en Sonic R.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou