De 10 beste PlayStation-games | Gamer.nl

De 10 beste PlayStation-games | Gamer.nl

Terwijl de consolemarkt halverwege de jaren negentig vooral in handen van Nintendo en Sega was, durfde Sony het aan om ook een graantje mee te pikken van de lucratieve gamemarkt. De allereerste PlayStation was daar het product van en de rest is eigenlijk geschiedenis. Die allereerste console mag echter niet vergeten worden. De PlayStation heeft namelijk genoeg uitstekende games, waarvan de onderste tien wat ons betreft tot de beste behoren.

Castlevania: Symphony of the Night

Castlevania volgde jarenlang braaf het stramien van de eerste game op de NES, maar met Symphony of the Night sloeg de reeks een cruciale nieuwe richting in. Door Metroid goed te bestuderen en ondertu en niets van de eigen gothische stijl uit het oog te verliezen is Symphony of the Night een bijzondere geslaagde mix van stijlen. Als Alucard (draai die naam vooral niet om) doorkuis je het kasteel van de oppervampier Dracula terwijl je steeds meer nieuwe vaardigheden verzamelt. Kunnen transformeren in een vleermuis of als mist door tralies heen glippen zijn cruciaal om alle uithoeken van het immense kasteel te doorzoeken. Naast die fantastische opbouw is deze Castlevania ook nog steeds een meer dan goede platformer die met zijn verra ende dubbele einde nog steeds heel goed speelbaar is.

Castlevania

Metal Gear Solid

Hideo Kojima had mi chien beter filmregi eur kunnen worden als je enkel op de filmachtige cutscenes van Metal Gear Solid afgaat. Toch is deze eerste Metal Gear in 3D niet voor niets een legendarische game die de eerdere delen compleet overschaduwt. Superspion Solid Snake moet deze keer de militaire basis Shadow Moses infiltreren en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een raadselachtig virus, een team van bovennatuurlijke, naar dieren vernoemde huurlingen en een mysterieuze ninja maken zijn zoektocht naar de nieuwste superwapen lastig. Voor de buitenstaander klinkt het mi chien als waanzin, maar voor veel gamers was Metal Gear Solid dé introductie voor de serie die met ieder nieuw deel alleen nog maar eigenzinniger en vreemder zou worden. Vergeleken met de vele vervolgen is Metal Gear Solid een verfri end rechttoe rechtaan spionageverhaal.

Metal Gear Solid

Tony Hawk Pro Skater 2

Geen skater die zal beweren dat Tony Hawk Pro Skater 2 dicht in de buurt komt van de werkelijkheid. Dat maakt ook niet uit, want het doet niets af aan de ongegeneerde lol die iedere speler - skater of niet - kan hebben met Tony Hawk 2. Met complexe knoppencombinaties en ander vlug vingerwerk balanceert, springt, en tuimelt je profe ioneler skateboarder door levels die uitstekend geschikt zijn voor gave jumps en zieke grinds. Iedere skatearena bevat een lange lijst van opdrachten, maar voor iedere ronde door een level heb je steeds maar twee minuten de tijd. Die tijdsdruk maakt iedere nieuwe poging spannend, maar het is toch echt het uitgebreide tricks-systeem en de onvergetelijke soundtrack die van Tony Hawk Pro Skater 2 een kla ieker maken.

Tony Hawks Pro Skater 2

Resident Evil 2

De eerste Resident Evil zorgde al voor de nodige nachtmerries, maar het vervolg uit 1998 wist de spanning pas echt op te voeren. Resident Evil 2 is een mooiere, engere en complexere game dan zijn voorganger. In dit tweede deel speel je onder andere als Leon S. Kennedy (een broekie van een agent) en Claire Redfield (die opzoek is naar haar broer Chris) die allebei in het door zombies overgenomen Raccoon City proberen te overleven. De verschillende perspectieven tu en deze twee personages zorgen ervoor dat je het verhaal en bepaalde levels vanuit verschillende perspectieven ziet. Dat leent zich bovendien ook erg goed voor meerdere speelbeurten waarin je door iedere nieuwe ronde door het spel weer iets nieuws ontdekt. Resident Evil 2 is daarmee nog steeds de beste Biohazard in de oorspronkelijke opzet, voordat het vierde deel de serie helemaal omgooide.

Resident Evil 2

Final Fantasy 7

De reactie op de vorig jaar aangekondigde remake van Final Fantasy 7 zegt veel over de status die deze bijna twintig jaar oude jrpg nog steeds geniet. Voor veel gamers was de zevende Final Fantasy hun eerste rpg. Het verhaal van Cloud, die het samen met zijn vrienden opneemt tegen de megacorporatie Shinra, is daardoor in menig geheugen gegrift. Final Fantasy 7 is daarmee niet de vrolijkste rpg, maar het verhaal – dat met vervolgen, prequels en films werd uitgebreid – staat nog steeds als een huis. Wie bovendien de soms wat bizarre mix van stijlen kan accepteren vindt een uitstekende Japanse rpg die geheel terecht tot op de dag van vandaag nog geliefd is.

Final Fantasy 7

Crash Bandicoot

Naughty Dog staat vandaag de dag nog het beste bekend als de ontwikkelaar van Uncharted en The Last of Us, maar het grote succes begon bij Crash Bandicoot. Daarmee wisten ze een platformheld te creëren die verantwoordelijk was voor een van de grootste verkoopsucce en op de eerste PlayStation. Als vrolijk gestoorde platformheld moet Crash al rennend en springend allerlei levels overleven. Bodemloze putten zijn zijn grootste vijanden, maar ook de andere experimenten van Doctor Neo Cortex zijn een bedreiging. Met zijn melige toon en afwi elende levels is de eerste Crash Bandicoot een prima platformer, met een mascotte in de hoofdrol die uiteindelijk uitgroeide tot een van de symbolen van de PlayStation.

Crash Bandicoot

Spyro the Dragon

Een andere platformheld die het levenslicht zag op de originele PlayStation is Spyro. Met Insomniac aan het roer - die later ook nog games zoals Ratcher & Clank en Resistance zouden maken – is dit ook zo’n vrolijke platformer uit de tijd dat zulk soort games nog gemeengoed waren. Zoals de titel al doet vermoeden is Spyro een draakje dat met behulp van zijn kleine vleugels en vurige adem in kleurige levels juwelen en drakeneieren moet verzamelen. Met verschillende hubwerelden voelt Spyro bovendien grootser dan het spel in werkelijkheid is. Een slimme truc die ervoor zorgt dat ook deze platformer geheel terecht de nodige nostalgie oproept. Daarmee is Spyro the Dragon meteen een droevige herinnering dat games zoals deze vandaag de dag veel te weinig gemaakt worden.

Spyro the Dragon

Chrono Cro

Naast Final Fantasy 7 kende de PlayStation nog een legendarisch game in een serie die oorspronkelijk alleen op apparaten van Nintendo speelbaar was. Chrono Cro is als indirect tweede deel in ieder opzicht ook nog eens ambitieuzer dan Chrono Trigger. Het verhaal draait deze keer om Serge, een 17-jarige jongen die ontdekt dat hij in een parallelle dimensie als kind gestorven is. Personages uit Chrono Trigger maken een terugkeer, maar het spel introduceert ook een heleboel nieuwe figuren. In totaal zijn er zelfs 45 verschillende personages die zich bij Serge kunnen aansluiten. Het verhaal is niet mi chien niet zo makkelijk te doorgronden als in zijn voorganger, maar Chrono Cro heeft met zijn meesterlijke soundtrack en gigantische opzet een streepje voor op iedere andere rpg uit zijn tijd.

Chrono Cro

Wipeout

Een console is niet compleet zonder futuristische racer en de PlayStation had op dat gebied niets te klagen. Natuurlijk zijn de banen en de voertuigen uit Wipeout rechtstreeks gegrepen uit de toekomstvisie van menig sciencefictionschrijver, maar er is ook genoeg unieks te ontdekken. Deze reeks weet zich bijvoorbeeld te onderscheiden door de ijzersterke soundtrack die tracks bevat van artiesten zoals CoLD SToRAGE, Leftfield, Orbital en The Chemical Brothers. Die plezante elektronische muziek zorgt ervoor dat met anti-zwaartekracht racen nog spectaculairder wordt. Het gebruik van wapentuig op het circuit maakt de gameplay verder af. In Wipeout is het namelijk gewoon toegestaan om andere coureurs te bestoken met raketten en landmijnen die op de banen in Duitsland, Japan en Groenland geplaatst worden. Mi chien nog wel het allerbelangrijkste voor een racegame zoals deze: Wipeout voelt verra end snel.

Wipeout

Final Fantasy Tactics

Voor wie de vaak al behoorlijk complexe vechtsystemen van Final Fantasy nog niet tactisch genoeg vond kwam er eind jaren negentig een uitkomst. Final Fantasy Tactics combineerde de fantasievolle wereld en setting van Final Fantasy met een isometrisch perspectief op een slagveld dat overzichtelijk is onderverdeeld in vlakken. De personages die je tot je beschikking hebt, verplaats je in beurten over deze kaart. Hoewel dat aanvankelijk mi chien niet zo spannend klinkt weet Final Fantasy Tactics door intere ante maps en veel keuze voor de speler om de figuren naar eigen inzicht aan te pa en toch een geweldige ervaring voor te schotelen. Daarmee is Tactics een typische Final Fantasy, maar dan met een verra ende twist.

Final Fantasy Tactics

Natuurlijk is het onmogelijk om ieders favoriete PlayStation games te vermelden. De volgende titels zijn minstens zo goed, maar vielen helaas net buiten de boot: Tomb Raider, Gran Turismo, Tekken 3, Klonoa: Door to Phantomile, Rival Schools, Suikoden II, Driver, Crash Team Racing en Final Fantasy 9.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou