Het aanbod aan racegames is, vooral dit eindejaar, erg groot. De Burnout games hebben in de voorgaande jaren echter al een stevige naam weten op te bouwen met supersnelle gameplay en spectaculaire crashes. Met het derde deel, dat niet meer door Acclaim maar door Electronic Arts wordt uitgegeven, hoopt Criterion de vorige twee delen ruimschoots te overtreffen. Bij bekeken de nieuwe features van Burnout 3: Takedown, die hiertoe bij zullen moeten dragen.

De carrièremode van Burnout 3 is verdeeld over een drietal continenten en op elk continent staat je een groot aantal uitdagingen te halen, waarvoor je een bronzen, zilveren of gouden medaille kunt behalen. Naargelang de behaalde medailles worden er nieuwe evenementen beschikbaar gesteld, met als uiteindelijke doel voor elk van de meer dan 150 evenementen een gouden medaille te halen. De evenementen zijn onderverdeeld in twee categoriën: racen en crashen.

Crashen

De Crashmode is uniek voor de Burnout franchise en is in het derde deel met een groot aantal nieuwe features uitgebreid. De bedoeling van de Crashmode is om een zo groot mogelijk ongeluk te veroorzaken waarbij zoveel mogelijk auto's betrokken zijn die ook nog eens zo ver mogelijk in de kreukels moeten liggen. De hoeveelheid gemaakte schade uitgedrukt in dollars, geeft aan hoe succesvol je ravage hebt aangericht. Wanneer je auto na de crash door de lucht vliegt, kun je deze nog iets bijsturen, bijvoorbeeld om je auto op de andere weghelft te krijgen of om de power-ups te pakken te krijgen.

De verschillende power-ups helpen je je crash zo succesvol mogelijk te maken. Zo zijn er multipliers die je score met twee of vier vermenigvuldigen. De heartbreaker dien je echter te vermijden, want daardoor wordt je score gehalveerd. Verder ligt er nog extra geld (think A2 racer) in het rond en is er ook altijd een crashbreaker power-up aanwezig, waardoor een grote explosie veroorzaakt wordt. Je hebt aan boord van je auto ook de beschikking over één crashbreaker, welke geactiveerd wordt wanneer een bepaald aantal auto's reeds op elkaar gereden is. Door deze midden in een automassa te activeren, kun je behoorlijk wat extra schade aanrichten.

Racen

Naast de Crashmode zijn er ook een groot aantal race-evenementen. Een aantal hiervan is wel bekend uit andere racegames, zoals een rit om de snelste tijd, een wedstrijd tussen een aantal auto's waarbij het doel is als eerste over de finish te komen en een Grand Prix, een aaneenschakeling van een drietal evenementen waarbij degene met de meeste punten over drie onderdelen, als winnaar uit de bus komt. Burnout 3 heeft echter ook een aantal gamemodes die wat minder gangbaar zijn, en ook bij de bekende gamemodes komen wat leuke, nieuwe elementen om de hoek. Dit is onder andere te danken aan Risk = Reward en de Takedowns.

Het Risk = Reward principe van Burnout 3 is er, om een risicovolle en spectaculaire rijstijl aan te moedigen. De speedboost waarover je auto bezit, is meestal noodzakelijk om de race te kunnen winnen, maar is slechts van tijdelijke aard. Om je speedboost weer op te laden, zal je op je tegenstanders in moeten beuken of risico's moeten nemen. Zo krijg je extra speedboost wanneer je tegen het verkeer in rijdt, het normale verkeer op de weg op een nippertje mist of wanneer je stijlvol door de bochten drift.

Om je speedboost in één klap weer helemaal te vullen, zal je een Takedown moeten plegen. Dit is simpelweg het laten crashen van één van je tegenstanders. Dit kan door hem plat te drukken tegen de muur of hem een zetje te geven, waarna hij tegen een tegenligger aanbotst of op een betonnen obstakel knalt. Wanneer je een succesvolle Takedown begaat vult niet alleen je speedboost, maar zal ook het maximum van je speedboost vergroot worden. Het is trouwens zelfs mogelijk Takedowns te maken nadat je zelf gecrashed bent, door tijdens de crash je auto nog bij te sturen en te zorgen dat de tegenstander tegen je op knalt.

Multiplayer

De laatste feature die Burnout 3 van zijn voorgangers moet onderscheiden, is de uitgebreide online multiplayermode. Zowel op Xbox als PS2 kun je online met tot zes spelers de strijd aangaan, zowel in de race- als crashmodes. Ook offline is het mogelijk in splitscreen, of via speciale partymodes, vertier voor meerdere mensen te beleven.

Burnout 3 ligt inmiddels in de winkels voor de Xbox, de Playstation 2 versie zal weldra volgen. Later deze week kun je onze bevindingen van deze supersnelle racegame, lezen in onze review. Maar mochten de bovenstaande features je reeds lekker hebben gemaakt, dan weerhouden we je er niet van, meteen naar de winkel te rennen.