Beleggen in de game-industrie: hoe, wat en waarom (deel 2) | Gamer.nl

Beleggen in de game-industrie: hoe, wat en waarom (deel 2) | Gamer.nl

Natuurlijk, geld maakt niet gelukkig. En nee, verpats je prachtige gamecollectie zeker niet om daarmee de beursvloer onveilig te maken. Beleggen is veel meer dan simpelweg winsten op winsten stapelen — alhoewel dat wel het doel is. Beleggen is als een goede strategiegame, waarbij inzicht en geduld het zwaard en schild zijn.

In deel één van Beleggen in de game-industrie legden we in het kort de basis van beleggen uit en relateerden we dat aan de game-industrie. Nu gaan we een stapje verder. We pakken er enkele specifieke bedrijven bij en proberen aan de hand van de koersontwikkeling uit te leggen wat er gebeurde en dus kan gebeuren met jouw eventuele investeringen.

Zynga’s vrije val

Wie heeft er vijf jaar geleden geen digitaal boerderijtje op Facebook bijgehouden met Farmville? Zynga lanceerde de social game in 2009 en behaalde binnen enkele weken meer dan 10 miljoen actieve gebruikers. In de periode erna groeide dat aantal alleen maar verder. Dat ging zo hard, dat in mei 2010 Facebook — onder de indruk van het potentieel van social games — een deal sloot met Zynga om samen social games en het gebruik van Facebook Credits naar nieuwe hoogtes te stuwen.

Met een introductieprijs van 10 dollar per aandeel werd Zynga een waarde van zo’n 1,1 miljard dollar toegedicht. Op naar rijkdom voor iedereen, zou je zeggen.

Met snel stijgende gebruikersaantallen, nog succesvollere nieuwe games (CityVille) en een personeelsbestand om u tegen te zeggen (2000 man), was een beursgang van Zynga het logische gevolg. 16 december 2011 noteerde Zynga voor het eerste aan de NASDAQ, een van de beurzen in de Verenigde Staten. Met een introductieprijs van 10 dollar per aandeel werd het Amerikaanse bedrijf een waarde van zo’n 1,1 miljard dollar toegedicht. Op naar rijkdom voor iedereen, zou je zeggen.

Media has no description

Na een kleine daling steeg de koers begin 2012 inderdaad tot iets over de 15 dollar — een stijging van dik 50 procent. Het bleek echter het voorlopige hoogtepunt van de social games-reus te zijn. Nog geen vijf maanden later noteerde het aandeel Zynga een waarde van nog geen drie dollar. Een koers waar het overigens nu al zo’n drie jaar omheen schommelt.

Wat gebeurde er met Zynga waardoor de koers zo in elkaar klapte? Wel, zoals men bij het beleggen vaak zegt: risk happens fast. Of het nu een financiële crisis, een slechte forecast of een bedrijf chandaal is; wanneer het vertrouwen in een bedrijf door een onverwachte factor wegvalt, weet niemand nog waar de bodem van een koers ligt. In het geval van Zynga was er bijvoorbeeld sprake van een overwaardering en slecht management.

Wanneer het vertrouwen in een bedrijf wegvalt, weet niemand nog waar de bodem van een koers ligt

Zo ging kort na Zynga ook Facebook naar de beurs. Het bedrijf gaf daarbij aan dat 12 procent van de inkomsten uit de samenwerking met Zynga voertvloeide. Facebooks beursgang en financiële resultaten vielen echter tegen, wat onmiddellijk effect had op Zynga. Immers, als Facebooks resultaten tegenvallen, en het bedrijf haalt een significant deel van zijn inkomsten uit Zynga, dan is Zynga evenmin sterk. Daarnaast wisten geen van de nieuwe games die Zynga op Facebook lanceerde een grote groep nieuwe gebruikers aan te spreken. Wie dus toen een misrekening maakte door al zijn geld in Zynga te investeren, zit nu nog steeds op de blaren.

Media has no description

Overnameperikelen

Daar tegenover staan grote uitgevers als Take Two en Activision Blizzard, die al jarenlang een stijgende trend laten zien. Take Two Interactive — natuurlijk bekend als uitgever van de GTA-serie — weet zijn omzet jaar op jaar te vergroten, waarbij het overigens ook wel eens een nettoverlies rapporteert. Wanneer je als bedrijf jouw kostenstijgingen echter netjes kunt uitleggen, en daarnaast op basis van een consistente strategie betrouwbare vergezichten kunt schilderen, zal geen enkele langetermijnbelegger schrikken van zo’n verlies.

Toch spelen er ook grote risico’s bij die op het oog stabiele spelers binnen de industrie. Wanneer koerswinst niet specifiek komt uit goede cijfers, maar vanuit positieve scenario’s die zich mogelijk voordoen, dan maakt dat een aandeel fragiel. We refereren daarbij aan de sterke stijging die het aandeel Take Two meemaakte begin 2008. Na een lange geruchtenstroom over een mogelijke overname door Electronic Arts, diende het Amerikaanse bedrijf in februari van dat jaar eindelijk een formeel bod in van 25 dollar per aandeel. Al snel steeg de koers mee en werden vele beleggers verblijd met een koer tijging van dik zestig procent binnen een dag.

Hongerige beleggers kozen het hazenpad en zittenblijvers bleven over met aandelen die kelderden naar nieuwe laagtes

Na maandenlange onderhandelingen besloot Take Two echter niet op het aanbod in te gaan — het vond onder andere EA’s waardering van enkele onderdelen van het bedrijf niet hoog genoeg. Toen EA vervolgens het bod officieel introk, vloog daarmee ook alle overnamelucht uit het aandeel. Hongerige beleggers die hun dromen van een overname uiteen zagen spatten, kozen het hazenpad en zittenblijvers bleven over met aandelen die kelderden naar nieuwe laagtes (zo’n zes dollar). Inmiddels heeft het Amerikaanse bedrijf zich volledig hersteld en noteert het weer koerswaardes van rond het overnamebod, maar dat heeft wel jaren geduurd. In de jaren waarin je dus niets met je geld kon doen, wilde je geen verlies pakken.

Media has no description

Stel je ultieme deck samen

Risico’s zitten dus overal. Net als het opstellen van een goed deck in Hearthstone van vitaal belang is, is het ook bij beleggen belangrijk dat je de ideale mix van bedrijven weet te vinden. Kies niet voor te veel fondsen die je in een klap aan de winnende kant kunnen zetten, maar ook enorm neerwaarts potentieel bevatten; kies er echter ook niet voor om compleet op safe spelen met enkele solide ogende bedrijven, gezien je door een onverwachtse ontwikkeling ineens tegen een verlies aan kan staren zonder dat daar een mogelijke winsttopper tegenover staat.

Wat vaststaat is datgene dat je totaal niet verwacht, zeer zeker kan en gaat gebeuren. Net als je met Football Manager mi chien wel tegen beter weten in dat talent de kans blijft geven, kun je zo ook onverantwoord veel aandelen van een opkomend gamebedrijf kopen. Zolang je de selectie als geheel maar in balans houdt, kan dat vertrouwen wel eens goed uitpakken. En zo niet, dan vangt de rest van het team het wel op. 

Buitenkansjes doen zich altijd voor wanneer je de cijfers en de industrie kent, maar ook bovenop het nieuws zit

Een prachtige beurswijsheid is: buy the rumor, sell the news. Oftewel, als jij op basis van je onnavolgbare analyse en NeoGAF-bronnen zeker denkt te weten dat de volgende GTA exclusief op de PlayStation 4 uitkomt, is het mi chien tijd om Sony-aandelen in te slaan. Is het gerucht echter zo hard dat je geen roepende in de woestijn meer bent, tja, dan is de potentiële koerswinst vaak al in het aandeel geprijsd, en zal het nieuws dus niet meer zoveel invloed hebben op de koers.

Uiteindelijk valt of staat jouw belegging ucces met de strategie die je kiest. Als in een uitstekende strategiegame zullen de mensen met een aanvallende houding zowel een grote kans op snelle winst als snel verlies hebben. De defensievere belegger zal met kleine stukjes winst en verlies echter minder risico lopen.

Lees ook:

Beleggen in de game-industrie: hoe, wat en waarom (deel 1) - Munten verzamelen voor profe ionals

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou