Beleggen in de game-industrie: hoe, wat en waarom (deel 1) | Gamer.nl

Beleggen in de game-industrie: hoe, wat en waarom (deel 1) | Gamer.nl

Wij gamers weten het natuurlijk al jaren: de game-industrie is waar het gebeurt. Miljoenenproducties, social games en mobiele megahits zijn goed voor gigantische winsten, en oké, nu en dan ook een flinke financiële strop. Wat wij misschien niet zo goed weten, is dat wij met onze kennis van de industrie mooi kunnen meeliften op deze groei. Door te beleggen, welteverstaan.

De waarde van het aandeel Activision Blizzard is tu en december 2012 en september 2014 met zo’n 100% gestegen. Hetzelfde geldt voor de waarde van het aandeel Shanda Games LTD in de periode van april 2013 tot april 2015. En de waarde van het aandeel Take Two Interactive is sinds half 2012 vrijwel onafgebroken gestegen.

Media has no description

Het is zomaar een greep uit de koersontwikkelingen van enkele beursgenoteerde gamebedrijven. Wie als gamer vervolgens kritisch naar de periodes kijkt waarin die groei heeft plaatsgevonden, kan wellicht aan de hand van de games die destijds uitgebracht werden, alsook het destijds relevante nieuws, met gemak enkele redenen optekenen waarom die koers zo explodeerde, of nu al lang zo stabiel stijgt.

Bedenk vervolgens dat je met die kennis van toen, en natuurlijk ook met de kennis van nu, voor een deel eigenaar had kunnen zijn van een van die bedrijven — dat had een leuke winst opgeleverd. Oftewel, beleggen in gamebedrijven is zeer intere ant. Maar voordat we daar iets dieper induiken, even terug naar de basis. Wat is beleggen eigenlijk?

Aandelen in een notendop

Wanneer je een aandeel koopt, koop je — heel simpel — een stukje van een bedrijf. Jij wordt dus dankzij die aankoop mede-eigenaar van Activision Blizzard, Vivendi of welk beursgenoteerd bedrijf je ook in geïntere eerd bent. Dat bedrijf heeft een waarde die wordt bepaald aan de hand van de omzet en marges, en of dit winst of verlies betekent. Dat is echter geen harde wetenschap. Gezien de waarde bepaald wordt door de markt, worden verwachtingen, macro-ontwikkelingen en allerlei andere belangen ook meegenomen in de berekening.

Media has no description

Gezien de waarde van jouw aandeel per definitie gelinkt is aan de waarde van het bedrijf, zal jouw geïnvesteerde geld dus ook constant in waarde fluctueren. Dat betekent dat wanneer bijvoorbeeld Ubisoft met een franchise op de proppen komt die alle concurrentie wegblaast, het Franse bedrijf waarschijnlijk zal stijgen in waarde. Maar wanneer hetzelfde Ubisoft drie grote flops aan elkaar rijgt en niet direct een veelbelovend toekomstscenario schetst, de waarde van het bedrijf zeer zeker zal dalen. Het logische gevolg met betrekking tot jouw aandelen Ubisoft laat zich raden: die worden minder geld waard. 

Je wilt aandelen van de uitgevers met topgames

Dit spel, waarin aandelen constant fluctueren in waarde en je dus goed moet bedenken wanneer en tegen welke prijs je ze wilt kopen en verkopen is wat handelen op de beurs is. Je belegt je geld in een bedrijf, of in meerdere bedrijven, met het idee dat dit over een langere termijn in waarde stijgt. En als belegger wil je natuurlijk aandelen hebben in de bedrijven die de grootste winsten weten op te tekenen. Je wilt de uitgevers met de topgames. Want niet alleen betekenen grote winsten een groei in de waarde van het aandeel, vaak kun je ook nog eens rekenen op dividend. Oftewel, het bedrijf kiest ervoor om een deel van de winst te verdelen onder alle aandeelhouders. Dat is altijd fijn.

Waar koop je game-aandelen?

Wanneer je dat spelletje een beetje begrijpt, kun je daadwerkelijk beginnen met beleggen. Het is dan wel fijn om te weten welke gamebedrijven actief zijn op de beurs. De meeste grote uitgevers hebben een beursnotering in de Verenigde Staten. Dat betekent dat als je aandelen wilt kopen van een bedrijf als Electronic Arts of Activision Blizzard, je dus bij de New York Stock Exchange of Nasdaq moet zijn. Daarvoor hoef je niet helemaal naar Wall Street af te reizen, je kunt dit gewoon doen via je eigen bank of een online broker. 

Media has no description

Niet elk gamebedrijf is echter genoteerd op een van de Amerikaanse beurzen. Een uitgever als Ubisoft is bijvoorbeeld te vinden op de beurs in Parijs. Aandelen kopen die in Frankrijk beursgenoteerd zijn, is eveneens geen enkel probleem. Ben je echter geïntere eerd in een van de Japanse bedrijven als Nintendo of Square Enix, dan zul je eerst even goed moeten checken of jouw bank of trader deze aanbiedt. Een populaire trader als DeGiro biedt deze aandelen bijvoorbeeld niet aan.

Daarnaast zijn er ook flinke verschillen in de transactiekosten die banken en traders hanteren. Het kopen en verkopen van een aandeel is namelijk niet gratis. De kosten kunnen variëren van een euro tot tientallen euro’s per transactie. Ook hier geldt weer dat je van tevoren goed moet uitzoeken bij welke trader of bank je actief wordt. 

Bouw een portfolio op

Wanneer je echt wilt gaan beginnen met beleggen is het verstandig om je niet blind te staren op een bedrijf of een industrie. Spreid je risico, is niet voor niets een veelgehoord advies binnen de beleggingswereld. Natuurlijk zijn wij echter vooral geïntere eerd in gamebedrijven, dus slaan we het advies om niet vol in één industrie te investeren voor nu even in de wind. Wel is het een goed idee om binnen de game-industrie zoveel mogelijk te spreiden.

Het is een goed idee om binnen de game-industrie zoveel mogelijk te spreiden

We kunnen binnen onze industrie een zeer grove indeling maken tu en bedrijven die games als slechts een van de vele bedrijfstakken hebben (Sony, Microsoft, Disney), bedrijven die zich vrijwel volledig richten op games voor consoles en pc (Ubisoft, Activision Blizzard) en bedrijven met een intere e in social games hebben (Changyou.com, Zynga). Op basis van deze categorieën vind je onderstaand een indicatief lijstje van een aantal in de game-industrie actieve bedrijven die actief zijn in de game-industrie. 

None

Media has no description

Veel bekende namen natuurlijk, maar wellicht ken je niet elk bedrijf even goed. Daarnaast, we weten natuurlijk allemaal dat Konami de Castlevania-games uitbrengt, maar weten we ook dat het een van de grootste Pachinko-bedrijven van Japan is? Ook dat heeft veel invloed op de koers van Konami. Zelfs het feit dat het bedrijf in Japan gebaseerd is en dus zijn geld in Yen telt, is belangrijk. Wie wil beleggen in gamebedrijven heeft kortom een uitstekende kennis nodig van alle bedrijven binnen de industrie. 

Social game-bedrijven als Zynga en Changyou.com laten zien dat een 100% daling zomaar kan plaatsvinden

Mocht je na het lezen van dit artikel aspiraties hebben om zelf ook geld te investeren in gamebedrijven, dan raden we aan eerst eens al deze bedrijven goed te onderzoeken. Want hoewel de voorbeelden van de flinke koer tijgingen aan het begin van dit artikel natuurlijk zeer aantrekkelijk klinken voor potentiële beleggers, hebben vooral social game-bedrijven als Zynga en Changyou.com laten zien dat een 100% daling ook zomaar kan plaatsvinden.

Volgende week pakken we daarom de draad weer op en duiken we de praktijk in aan de hand van een aantal van die gamebedrijven. Wat laat zo’n koers nu eigenlijk stijgen of dalen en hoe groot zijn de risico’s daadwerkelijk? We komen er volgende week op terug. 

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou