Achtergrond
Nintendo Switch

Analyse: E3-persconferentie Nintendo

Alles was Smash

Geschreven door Michel Musters op
Nintendo was zoals gebruikelijk als laatste aan de beurt deze E3 voor een presentatie. Zoals gebruikelijk kwam dat in de vorm van een Direct-uitzending. Hoewel er een aantal verrassingen in de presentatie zaten, lag de focus op de nieuwe Smash Bros. Niet verkeerd, maar veel fans hoopten toch op iets meer.

Gamers zijn snel ontevreden. Het is makkelijk om te claimen dat de line-up van de Switch dit jaar minder sterk is dan vorig jaar – toen kwamen immers Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey uit. Maar met Super Smash Bros. Ultimate en Pokémon Let’s Go heeft het bedrijf twee grote system sellers in zijn broekzak.

Smashing

De focus op Smash Bros., zeker nadat Pokémon Let’s Go eerder dit jaar al wat aandacht had gekregen, is dan ook niet zo gek. Miljoenen fans wachten op de vechtgame en het nieuws dat dit de meest complete game in de franchise wordt, kan op veel enthousiasme rekenen. Zo’n zestig personages, enkele nieuwkomers (waaronder Daisy en Ridley), veel arena’s: Smas Bros. Ultimate heeft voor ieder wat wils.

De helft van de presentatie ging over Smash Bros. en dat is voor mensen die niets met de franchise hebben een bittere pil. Toch viel er genoeg te genieten tijdens de rest van de Direct. Fire Emblem: Three Houses lijkt de sterke, tactische gameplay van de serie door te zetten, Xenoblade Chronicles 2 krijgt downloadbare content en het gigantisch populaire Fortnite is nú verkrijgbaar voor de Switch, al lekte die info gisteren al uit.

Verrassingen

Er waren ook wat verrassingen. Mario Party keert in oktober terug in de vorm van Super Mario Party. Hoewel we inmiddels wel weten wat we van de reeks kunnen verwachten, valt het niet te ontkennen dat dit de perfecte partygame voor de Switch wordt. De presentatie begon daarnaast verfrissend met Daemon X Machina, een nieuwe game van de producent van de Armored Core-reeks, dat volgend jaar verschijnt.

Gemis

Toch is er een onderliggend geknaag dat er wat miste. Ondanks de aankondigingen van Overcooked 2, Hollow Knight (nu uit!), Dragon Ball FighterZ en het eerder genoemde Fortnite, lijkt de third party support voor Switch nog niet volledig op stoom te komen. Het banden tussen Nintendo en uitgevers zijn zeker wel eens slechter geweest, maar volledig hersteld is die relatie nog niet.

Ook opvallend: enkele grote namen die vorig jaar werden genoemd, waren nu nergens te bekennen. Vooral Bayonetta 3 en Metroid Prime 4 vielen op door hun afwezigheid. Gamers zullen een lange adem moeten hebben, want deze titels komen op zijn minst pas in 2019 uit.

Nintendo doet waar het zelf zin heeft, dat is altijd al zo geweest, en ongetwijfeld blijft het bedrijf het hele jaar door games onthullen en uitdiepen. Daarnaast heeft het er een handje van nog wat nieuwe 3DS-games tijdens zijn E3 Treehouse-stream, dat vanaf nu een paar dagen te volgen is, aan te kondigen. We kunnen dan ook niet ontevreden zijn, maar echt achterover geblazen zijn we ook niet.

Dit artikel delen:

Lees meer

Wat was de beste game van de Nintendo-presentatie? Super Smash Bros. Ultimate komt 7 december uit op Nintendo Switch
11

Reacties op: Analyse: E3-persconferentie Nintendo

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Baukereg

  • 12 juni 2018 19:27
  Het mogelijk duidelijk zijn dat Nintendo met de aankondiging van Hollow Knight de overduidelijke winnaar is van deze E3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 12 juni 2018 19:42
  @Baukereg hehehe :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heiny Reimes

  • 12 juni 2018 19:47
  Zoveel smash, zo weinig anders… Ik had beter niet kunnen krijgen, gezien ik wel een lekker gevoel had met wat er nu al aan komt, dat dit even erg karig was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 12 juni 2018 20:12
  Tjah gamers die ontevreden zijn snap ik deels wel en deels niet.
  Niemand had toch verwacht dat metroid prime 4 in 2018 al uit zou komen?
  en aangezien nintendo al ruim van tevoren had aangegeven dat deze direct enkel zou gaan over games die dit jaar uitkomen had toch niemand een grote onbekende verrassing verwacht?
  Toegegeven ik had een kleine teaser van toekomstige games ook wel leuk gevonden maar ik snap dat Nintendo nu eerst vol wil inzetten op datgene wat nu consoles verkoopt. En dat zijn niet toekomstige aankondigingen. Want iemand die metroid prime 4 de enige reden van aanschaf vond zal dat voor die tijd toch niet doen.
  Dus het is vrij logisch om nu vol in te zetten op dit jaar. En dan kunnen ze na de E3 weer met directs komen die dan gebruikt worden voor aankondiging en first looks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vjiezze vir

  • 12 juni 2018 22:18
  @watashi wa maurice desu. Mee eens dit was wat zij al hadden aangegeven.. plus nieuwe starfox game niet vergeten ookal zat hij niet in deze direct.. ik maak me geen zorgen.. binnenkort word heus weer een nintendo direct aangekondigd voor idd 2019.. ik vind goed te zien dat nintendo aardig bezig is!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • marco300

  • 13 juni 2018 12:42
  @vjiezze vir
  Neem natuurlijk niet weg dat de E3 de show is om nieuwe titels en verassingen aan te kondigen. Tenminste dat is waar E3 altijd bekend om stond

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 13 juni 2018 06:42
  @watashi wa maurice desu. Het is ook niet de inhoud van de presentatie die ik slecht vond, alleen de verdeling ervan. Tuurlijk had ik metroid nog niet verwacht, sterker nog denk eerder volgend jaar E3 dat er gameplay beelden getoond worden en dat hij ergens in dat fiscaal jaar misschien pas uitkomt, en dat is een misschien.

  Wat ik wel slecht vond is de verdeling van de tijd. Een hoop games zijn maar voor 4 tot 5 seconden getoond. Om een beetje dit tegenover smash bros te zetten, daar heeft iedere karakter al los een tijd van minstens 5 sec gekregen bij de introductie. Ze hadden ook naar een stuk of 10 karakters kunnen zeggen ZE ZITTEN ER ALLEMAAL IN. Dan had ik het ook wel gesnapt en hadden ze niet iedereen een voor een af hoeven te gaan, om vervolgens iedereen nogmaals een voor een af te gaan om ze vechtend en met hun Final smash te tonen. 10 minuten was meer dan genoeg en had het mijn interesse beter vast gehouden. Dat ik smash bros ga halen stond al ruim vast voor de eerste aankondiging, dus dat is het punt ook niet. Wat ik wel vervelend vind is dat Reggy aangeeft hoeveel die indie ontwikkelaars voor nintendo betekend en dan vervolgens een aantal games die me ook interessant lijken nauwelijks tijd gunnen. Zelf had ik liever smash een stuk korter gezien en van al die fragmenten van games in high speed liever overal n sec of 15 a 20. Dan heb ik net een heel wat beter beeld van de games en tijd om te lezen welke titel erbij hoort dan ik nu heb gehad.

  Het plaatje bij mijn naam geeft vast wel weg met welke console ik van kleins af aan mee ben opgegroeid en nintendo kan bij mij echt wel n potje breken, maar deze E3 hebben ze slecht aangepakt. Voor mij, ondanks dat mijn enigste console ervan een 360 is, was de Microsoft presentatie veruit de beste qua presentatie, misschien ook zelfs wel qua inhoud. Dus ik kan heel goed snappen dat er genoeg fan van nintendo het een slechte presentatie vonden, en niet door het gemis van Metroid, yoshi of een nieuwe IP.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 13 juni 2018 07:42
  @Jumpman 100% eens. Kijk in de eShop bij de binnenkort beschikbare games, en dat wat summier is aangekondigd. Ze hadden van deze Direct de beste E3 presentatie kunnen maken. Je kreeg nog amper de tijd om die volledige line-up tot je te nemen in die paar seconden dat ze voorbij kwamen.

  Los van deze Direct weet men wel wat er komen gaat, en dat is ronduit geweldig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 13 juni 2018 09:04
  Ik had liever dat Nintendo helemaal niet mee deed aan E3 dan de presentatie van dit jaar. Voor dit financiële jaar komt er genoeg aan; Smash, Octopath en Aces.

  Had dan over een maandje een Smash Direct aangekondigd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RWinV

  • 14 juni 2018 14:08
  Ik heb niet zoveel met Smash Bros. Ik vind het best een leuk spel maar daar houdt het ook bij op. Ik vind dat er veel te veel aandacht aan deze game is besteed en veel te weinig aandacht aan andere games. Ik denk eerlijk gezegd dat het komt omdat er verder gewoon niet veel aan te kondigen valt. Het aanbod van 3rd parties is nog steeds mager als je kijkt naar de grote uitgevers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RWinV

  • 14 juni 2018 14:13
  Nog een toevoeging. De game waar ze de presentatie mee begonnen. Ik moest er wel om lachen. Nintendo of all companies begint met zo'n trailer. Zou nooit mijn keuze zijn geweest. Zelf had ik denk ik begonnen met Smash Bros en daarna alle andere games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.